Sivka in poprova meta, nega in spravilo

19 julija, 2020

V toplih poletnih mesecih zelišča najbolje uspevajo in sintetizirajo največ zdravilnih učinkovin, med katere spadajo tudi eterična olja. Tokrat o priljubljeni sivki in poprovi meti.

 

Zelišča z eteričnimi olji žanjemo, preden se cvetovi povsem razcvetijo, saj takrat vsebujejo največ eteričnega olja. Če bomo rastline uporabljali za destilacijo eteričnega olja, poskrbimo, da je vmesni čas med žetvijo in destilacijo čim krajši, in da rastline niso izpostavljene direktni sončni svetlobi in vročini. Rastline praviloma žanjemo po nekaj suhih in toplih dneh, v dopoldanskem času. Najbolj poznan način destilacije eteričnih olj je parna destilacija, uspešna destilacija pa zahteva precej znanja in izkušenj.

Poprova meta za prebavo, sivka za pomiritev
Tako sivko kot poprovo meto za domačo uporabo najpogosteje sušimo. Poprovo meto uporabljamo predvsem kot čaj, saj ureja prebavo, umirja črevesje ter spodbuja potenje in zmanjšuje zaznavanje bolečine. Uporabni del droge so listi, rastlino pa običajno sušimo skupaj s steblom. Liste osmukamo, ko so suhi.
Sivko večinoma uporabljamo za odišavljanje prostorov in oblek ter v blazinicah za lažje spanje, saj deluje pomirjujoče in proti živčni izčrpanosti. Sušimo cvetove, požanjemo jih tik, preden se razcvetijo.

 

Bistveno je hitro in pravilno sušenje
Obe rastlini sušimo v temnem prostoru, kjer temperatura ne presega 30 °C, saj višje temperature pospešujejo izhlapevanje eteričnega olja. Bistveno je, da rastline posušimo hitro in pravilno in jih skladiščimo v dobro zaprtih steklenih kozarcih, da preprečimo izhlapevanje eteričnega olja. Zaradi načina shranjevanja morajo biti rastline dobro sušene, da se v njih ne začne odvijati fermentacija, ki zmanjša kakovost eteričnega olja in droge. Med sušenjem jih večkrat obrnemo, prostor, kjer jih sušimo, redno zračimo, pred koncem sušenja pa dobro preverimo suhost vseh delov. Primeren način za sušenje obeh rastlin so manjši šopki, ki jih obesimo, hitro posušimo in skladiščimo.
Pa še to: rastline z eteričnimi olji bodo najbolj aromatične v vročih in sušnih poletjih. Dodatnega gnojenja ne potrebujejo, poprovo meto moramo redno obrezovati približno 15 centimetrov nad tlemi.

In še namig za preverjanje kakovosti eteričnega olja: kapljico kanite na bel list papirja in opazujte izhlapevanje. Čisto eterično olje, brez primesi maščob, z lista povsem izhlapi, medtem ko primesi iz redčenega olja na listu pustijo madež.

 

Katarina Kovačič, univ. dipl. biotehnol.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 118 times, 4 visits today)