Rak trebušne slinavke na leto pri nas vzame 380 življenj

19 novembra, 2020

Danes obeležujemo letošnji svetovni dan raka trebušne slinavke. Bolezen je v širši javnosti slabo poznana, pri nas za njo vsako leto na novo zboli preko 400 ljudi, umre pa jih več kot 380.

Večina obolelih je starejših od 60 let, a se starostna meja tako kot pri vseh rakih tudi tukaj spušča. Pet let po diagnozi živi le še okoli pet odstotkov bolnikov, v povprečju pa živijo le 4,6 mesecev! “To je statistika, ki si jo želimo na vsak način spremeniti in predvsem približati statistiki nekaterih drugih rakov, denimo raku dojk, ki ga danes preboli že več kot 90 odstotkov bolnic!” ob tem opozarjajo v Združenju EuropaColon Slovenija, ki zastopa bolnike z rakom trebušne slinavke in njihove svojce.

Pomen zgodnjega odkrivanja

Tudi v letošnjem letu nadaljujejo kampanjo Skupaj smo v tem!, s katero želijo čim več Slovenk in Slovencev ozavestiti o pomenu zgodnjega odkrivanja in poznavanja znakov in simptomov tega raka. »Pri raku je zgodnje odkrivanje nadvse pomembno, saj je zgodaj odkrit rak lažje zdraviti, zdravljenje je krajše in stopnja ozdravljivosti zelo visoka. Pri raku trebušne slinavke pa je zgodnje odkrivanje še toliko pomembnejše, saj imajo edino tisti bolniki, ki jim raka odkrijemo v stadijih, ko je še možna operacija, realne možnosti za daljše preživetje in celo pozdravitev. Zato želimo širši javnosti sporočiti, naj bo pozorna na svoje telo in se ob spremembah takoj napoti k zdravniku,« sporoča Ivka Glas, predsednica Združenja EuropaColon Slovenija.

Znaki raka trebušne slinavke

Glasova pove še, da so znaki, specifični za raka trebušne slinavke naslednji:

  • nepojasnjena izguba telesne teže,
  • bolečina v sredini hrbta in/ali trebuha,
  • sivo blato,
  • zelo temen urin in
  • zlatenica.

Če opazite tudi pri sebi katerega od teh znakov ali celo več znakov sočasno, ne odlašajte, ampak to takoj povejte svojemu zdravniku, ki vas bo poslal na ustrezne preiskave, še sporoča Ivka Glas.

Združenje EuropaColon Slovenija se je tudi letos pridružilo svetovnemu gibanju osvetljevanja objektov v vijoličasto barvo, ki je barva aktivnosti ozaveščanja o tem raku. Gibanje se je začelo pred nekaj leti v Avstraliji in se preko ZDA in Kanade preneslo tudi v Evropo. Podpira ga več kot 30 držav po vsem svetu, tudi v Sloveniji. Letos se je akciji zaradi epidemije in njenih ukrepov pridružilo nekoliko manj občin (trenutno je prijavljenih 16 občin) kot v lanskem letu, ki bodo osvetlile pomemben objekt.

Ob tem v Združenju EuropaColon Slovenija še prosijo vse bolnike z rakom, da upoštevajo vsa priporočila za preprečevanje širjenja okužbe s koronavirusom ter v primeru, da je bila okužba dokazana tudi pri njih, o tem povedo pred naslednjim pregledom in terapijo ter NE hodijo na Onkološki inštitut, saj s tem ogrožajo tako druge bolnike kot vse zdravstveno osebje na Inštitutu. Samo na tak način bo tudi v času epidemije lahko ves čas omogočeno zdravljenje.

 

Vir in več na: EuropaColon Slovenija

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 222 times, 1 visits today)