Proti nespečnosti z metodo 4-7-8

27 julija, 2020

Ne morete spati? Niste edini. Po podatkih ameriškega Nacionalnega inštituta za zdravje v Združenih državah insomnia oziroma nespečnost prizadene skoraj polovico odraslih nad 60-im letom starosti.

Skrbi in strahovi nas držijo pokonci

„Če vzrok nespečnosti ni bolezenski ali posledica določenih zdravil, je najpogostejši razlog navadno anksioznost,“ pojasnjuje dr. Lisa Meltzer, raziskovalka National Sleep Foundation in izredna profesorica pediatrije v denverski bolnišnici National Jewish Health. “Ko smo anksiozni ali močno zaskrbljeni, se težje sprostimo in posledično zaspimo,“ pravi dr. Meltzer. „Če nismo spočiti, smo še bolj anksiozni in težje upravljamo s svojimi čustvi. Tako se ves čas vrtimo v začaranem krogu.“

Metoda 4-7-8 za sproščanje

Če si želite znajti v kraljestvu sanj takoj, ko zlezete pod odejo, poskusite znanstveno dokazano dihalno metodo 4-7-8, ki vključuje tehnike sproščanja.
Zagovorniki metode dr. Andrew Weil in wellness blogerji zagotavljajo, da boste z dihalno tehniko 4-7-8, zaspali v manj kot minuti. Menda naj bi ta metoda vplivala na povečanje kisika v krvi, upočasnitev srčnega utripa in omogočala izdih večje količine ogljikovega dioksida iz pljuč. Dr. Weil svetuje, da konico jezika položite na tkivo za zgornjima sekalcema in ga držite tam skozi vso vajo. Začnite z izdihovanjem skozi usta in pri tem proizvajajte šumenju podoben zvok. Nato zaprite usta in počasi vdihujte skozi nos, ter štejte do štiri. Zadržite dih in štejte do sedem. Skozi usta izdihujte, kolikor gre, proizvajajte zvok šumenja in štejte do osem. Celotno vajo ponovite še trikrat, da skupno naredite štiri serije.

 

Vir: www.huffingtonpost.it

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 152 times, 1 visits today)