Pomembno je redno samopregledovanje dojk

13 oktobra, 2020

Leto, ki so ga zaznamovali ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom, se je prevesilo v drugo polovico in tu je rožnati oktober, mednarodni mesec osveščanja o raku dojk, ki tokrat poteka pod geslom Dotik pove največ!

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah, zbolijo pa lahko tudi moški. Po podatkih Registra raka za Slovenijo je v letu 2017 zbolelo 1399 žensk in 10 moških. Tega leta je za rakom dojk umrlo 433 žensk in dva moška. Za uspešno zdravljenje in zmanjševanje umrljivosti je pomembno predvsem osveščanje o zdravem načinu življenja, zgodnje odkrivanje in takojšnje učinkovito in vsaki bolnici prilagojeno zdravljenje.

Redno mesečno samopregledovanje in zgodnje odkrivanje

V ospredje rožnatega oktobra so tokrat postavili pomen rednega mesečnega samopregledovanja in zgodnjega odkrivanja raka dojk, ki je zelo pomembno za uspešno in manj obremenjujoče zdravljenje, manj poznih posledic in zmanjševanje umrljivosti.

Redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in spoznati svoje dojke. Do menopavze naj bo to reden pregled vsak sedmi do deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu. Potek samopregledovanja dojk lahko pogledate tukaj (https://youtu.be/mUPiS6OpecA).

Kljub epidemiji se odzovite na presejalni program

V Združenju Europa Donna Slovenije pozivajo vse ženske, da v času epidemije koronavirusa, ne smejo pristati na slabši dostop do zdravstva in pravočasne diagnostike. Tudi med epidemijo naj se odzivajo na presejalni program za raka dojk Dora in naj bodo pozorne na morebitne zdravstvene težave. Če odkrijejo sumljive spremembe, pa morajo vztrajati in priti do zdravnika, ki jih bo napotil na nadaljnje preiskave, če bo presodil, da je to potrebno.

Vir: Europa Donna Slovenija

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 52 times, 1 visits today)