6:00 pop ZDRAVJE

Novo zdravilo za Alzheimerjevo bolezen!

Spominčica skupaj z Alzheimer Europe, Alzheimer’s Disease International in drugimi organizacijami po svetu pozdravlja velik napredek pri zdravljenju Alzheimerjeve bolezni. Biotehnološko podjetje Biogen je 7. junija namreč prejelo dovoljenje za prodajo biološkega zdravila Aducanumab pri ameriški upravi za zdravila (FDA) kot zdravilo za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni (AD).

Podatki, na katerih temelji vloga, so, kot povedo v Spominčici, izhajali iz študij faze III EMERGE in ENGAGE ter študije faze Ib PRIME. “Alzheimerjeva bolezen je ena od mnogih bolezni, ki povzročajo demenco, po podatkih povzroča več kot 60% vseh primerov demenc. Vsako leto po vsem svetu zboli več kot 10 milijonov oseb. V Sloveniji je po ocenah v letu 2018 živelo 34.137 oseb z demenco (1,6 odstotka prebivalstva). Število oseb z demenco hitro narašča. Ocenjuje se, da bi lahko osebe z demenco v letu 2050 predstavljale 3,40 odstotka celotnega prebivalstva Slovenije,” povedo.

Kot poudarjajo, bo ta terapija za marsikoga predstavljala možnost ozdravitve, vendar pa še zdaleč
ni edini pomemben dejavnik zdravljenja in oskrbe oseb z demenco. Spominčica si kot prednostno nalogo prizadeva za partnerstvo z zdravstvenimi sistemi, zdravniki za zagotovitev pravočasne in natančne diagnoze ter dostop do zdravljenja, vodenja in načrtovanja nege.

Kako deluje novo zdravilo?

Terapija, ki jo testira družba Biogen, pri določenem deležu ljudi, kot pojasnijo v Spominčici, upočasni
napredovanje bolezni in ne le zmanjšuje simptome. To je prva odobrena terapija te vrste; dokazuje, da lahko odstranjevanje amiloida iz možganov upočasni klinično napredovanje Alzheimerjeve bolezni. “Oktobra 2019 je družba Biogen sporočila, da je preskus faze III EMERGE dosegel svojo primarno končno točko, z nakazanim znatnim zmanjšanjem kliničnega upada. Zdravilo v preskušanju so testirali pri ljudeh z blago kognitivno okvaro in blago demenco zaradi Alzheimerjeve bolezni. Kljub temu pa študija faze III ENGAGE ni dosegla svojega primarnega cilja. Klinični program adukanumab je vključeval tudi rezultate študije PRIME faze Ib in njegovo dolgoročno podaljšanje pri ljudeh z zgodnjo demenco zaradi AD. Ugotovitve so pokazale, da je adukanumab zmanjšal pojavnost amiloidnih beta plakov odvisno od odmerka in časa ter zmanjšal klinični upad,” še navedejo.

Biogen je zahteval prednostni šestmesečni pregled pri FDA. Podjetje nadaljuje dialog z regulativnimi organi v Evropi in na Japonskem. “Srčno upamo, da je uvedba tega zdravila, prvega po letu 2003, korak k zagonu tudi drugim raziskavam za pomoč in zdravljenje bolezni, ki povzročajo demenco. Novo zdravilo pozdravljamo, hkrati pa pozivamo strokovno javnost, da pripomore k čim prejšnji uvedbi zdravljenja tudi v našem prostoru, ko bo to na voljo,” zaključijo v Spominčici.

(Visited 279 times, 1 visits today)
Close