1:36 pop ZDRAVJE

Neupoštevanje karantene: Kje je bilo v resnici 74 oseb?

Poleg tega, da je vlada včeraj zaostrila ukrepe in je po novem druženje omejeno na največ 10 oseb, je vladni govorec Jelko Kacin predstavil podatke Zdravstvenega inšpektorata, ki je včeraj opravil 446 nadzorov karantene.

 

372 oseb je bilo, kot je poročal, prisotnih na naslovu, navedenem v odločbi, v 6 primerih ne. “V 18 primerih se je izkazalo, da je bil naslov napačen, v 18 primerih lastnik objekta ni odprl vrat, v 27 primerih oseb s karanteno v večstanovanjskih objektih ni bilo možno najti,” je povedal.

Kje je največ možnosti, da se okužimo?

Vlada je pripravila tudi video z nasveti, v katerem med drugim kot dejavnosti za zelo majhno verjetnost okužbe navajajo ostati doma, sprehod v naravi, piknik v ožjem družinskem krogu, tek ali kolesarjenje. Za majhno možnost okužbe navajajo ostale športe, pri katerih je mogoče ohraniti varno razdaljo in razkuževanje površin, ter – nakupovanje v trgovinah, če nosimo maske in upoštevamo razdaljo.

Veliko možnost okužbe navajajo pri obisku fitnesa, frizerja, kozmetičnega salona, pri sestankih v zaprtih prostorih ter obisk restavracij in kavarn v zaprtih prostorih pa tudi udeležbo pri verskih obredih. Zelo veliko možnost okužbe pa pri športih s telesnim stikom, obisku nočnih klubov in barov, uporabi javnega potniškega prometa, na tem seznamu vlade so še zabave v zaprtih prostorih, vožnja z letalom, množični protesti in ogledi tekem, koncerti, kino, gledališča.

 

vir: gov.si, Facebook profil Vlade RS
(Visited 394 times, 1 visits today)
Close