Avtor B.R. 6:00 pop ZDRAVJE

Naravne kozmetike ne opredeljuje ime, temveč primerne sestavine

Na drogerijskih policah je ponudba kozmetičnih izdelkov, ki v svojem imenu vključujejo besedo naravno zelo velika, a po pregledu sestavin, kaj hitro lahko ugotovimo, da ni tako. Beseda naravno ima v kozmetiki precej drugačen pomen, kot si večina predstavlja.

Na precej izdelkih lahko vidimo napise naravno, eko ali bio, a pozor, če je, katera od teh besed zapisana v imenu izdelka, je to lahko marketinški trik, ki zvišuje ceno izdelka. Zato vedno preverite oznake/certifikate.

Oznake »eko/ekološko«, »bio« in »organic« imajo v kozmetiki enak pomen, gre le za drugačne oznake v določenih državah. V Sloveniji je pravilen in uraden izraz »ekološko/eko«, »bio« je okrajšava iz francoske biologique, »organic« pa izhaja iz angleščine.

Razlika med naravno in ekološko kozmetiko?

Vse bolj popularno področje naravne kozmetike ni zakonsko urejeno, zato tudi ni opredeljenih kriterijev, ki bi jih izdelki s tem imenom morali izpolnjevati. Na spletni strani Evropskega združenja proizvajalcev kozmetičnih izdelkov (Cosmetics Europe) so zapisali pojasnilo o naravni kozmetiki, izraz »naravno« se na kozmetičnih izdelkih nanaša na izvor ali na sestavo izdelka, medtem, ko oznaka »ekološko« pomeni, da so surovine izdelane v skladu s specifičnimi pravili in zahtevami. Potrošniki se pri nakupu lahko zanesejo predvsem na uveljavljene certifikate.

Slovenska certifikata »naravna kozmetika« in »ekološka kozmetika«

V Sloveniji certifikate za naravno in ekološko kozmetiko podeljuje Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru. Certifikata zagotavljata, da so kozmetični proizvodi proizvedeni brez sintetičnih arom, dišav in eteričnih olj, brez sintetičnih topil, brez parabenov, brez etoksiliranih sestavin, brez ionizirajočega sevanja, brez gensko spremenjenih organizmov, brez sestavin, pridobljenih z ekstrakcijo živali, brez uporabe petrokemijskih katalizatorjev in drugih omejitev. Kozmetični proizvodi prav tako niso testirani na živalih. Proizvodnja certificiranih kozmetičnih proizvodov poteka na osnovi omejenih fizikalnih in kemijskih postopkov, omejene uporabe konzervansov, barvil in drugih dodatkov. Certificirane proizvode potrošniki prepoznajo po dveh različnih znakih.

Certifikat »naravna kozmetika« prejmejo končni naravni kozmetični proizvodi, ki vsebujejo najmanj 95 % naravnih sestavin. Proizvajalec kozmetičnih proizvodov lahko dodatno uporabi do največ 5 % sintetičnih sestavin, katerih nabor je omejen in predpisan s standardom. Delež naravnih sestavin iz certificirane ekološke pridelave ni določen, je pa zaželeno, da proizvajalci v proizvodnjo vključijo čim več teh sestavin.

 

 

Certifikat »ekološka kozmetika« prejmejo končni ekološki kozmetični proizvodi, ki vsebujejo najmanj 95 % naravnih sestavin, od katerih mora najmanj 95 % sestavin kmetijskega porekla izhajati iz certificirane ekološke pridelave in največ 5 % sestavin sintetičnega izvora, katerih nabor je omejen in predpisan s standardom. Prav tako je s standardom določen tudi minimalni delež ekoloških sestavin v končnem kozmetičnem proizvodu.

Mednarodno uveljavljeni certifikati

Certifikat Ecocert podeljuje Ecocert, akreditirani organ iz Francije že več kot 30 let, od leta 2003 tudi za naravno in ekološko kozmetiko. Podeljujejo dva certifikata za »naravno kozmetiko« ter »naravno in ekološko kozmetiko«. Če želi proizvajalec pridobiti certifikat za »naravno in ekološko kozmetiko«, mora biti v izdelku vsaj 95 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo s certifikatom. Za certifikat »naravna kozmetika« pa mora biti takšnih sestavin vsaj 50 %. Certificiran izdelek ne sme vsebovati etoksiliranih sestavin, glikolov, parabenov in umetnih dišav oz. parfumov.

 

Certifikat Soil Association za kozmetične izdelke podeljuje zasebno britansko združenje od leta 2002. Za pridobitev certifikata morajo biti sestavine izdelkov biološko razgradljive, ne smejo negativno vplivati na okolje in morajo prestati toksikološke teste. Če izdelek vsebuje le 70 % sestavin, pridobljenih z ekološko kmetijsko pridelavo, ga poimenujejo kot »izdelan iz x % ekoloških sestavin«, če vsebuje 95 % ekoloških sestavin in največ do 5 % sintetičnih snovi, ga opredelijo kot »ekološki kozmetični izdelek«. Certificiran izdelek ne vsebuje mineralnih in hidrogeniranih olj, kemikalij iz petroleja, heksana, sintetičnih dišav in barvil, parabenov, sulfatov, glikolov, DEA, MEA, TEA.

 

Certifikat BDIH podeljuje nemška zveza proizvajalcev in trgovcev zdravil, prehranskih dodatkov in izdelkov za nego telesa. Pravila zveze določajo, da morajo biti uporabljene surovine iz ekološke pridelave ali z ekološko kontroliranih divjih rastišč, za katera mora biti zagotovljena sledljivost. Nekatere snovi so dovoljene, a nadzorovane (npr. olja, voski, lecitin, lanolin), dovoljena je tudi uporaba naravnih konzervansov in konzervansov, podobnih naravnim. Nadzorovan je tudi sam proizvodni proces izdelka, Certificirani izdelki ne vsebujejo etoksiliranih snovi, organsko-sintetična barvil, parafinov, drugih proizvodov iz petroleja in silikona ter umetnih arom.

 

Certifikat NaTrue podeljuje mednarodna neprofitna organizacija, v katero so združeni proizvajalci naravne kozmetike The International Natural and Organic Cosmetics Association. Pravila določajo, katere surovine lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni morajo biti proizvodni postopki. Podeljevanje poteka v treh stopnjah: na prvi stopnji so izdelki, izdelani v skladu s standardom BDIH (* »naravna kozmetika«), na drugi stopnji izdelki vsebujejo vsaj 70 % ekološko pridelanih surovin (**, »naravna in ekološka kozmetika«), na tretji stopnji pa so izdelki, izdelani iz 95 % surovin iz ekološke pridelave (***, »ekološka kozmetika«). Pri proizvodnji surovin in sestavin so dovoljeni fizikalni procesi (npr. sušenje, stiskanje itd.) Za vse tri stopnje standardov je dovoljeno v izdelek dodati od 5 do 15 % sestavin, ki niso naravnega izvora. Certificirani izdelki ne vsebujejo klora, gensko spremenjenih organizmov, ne obsevajo sestavin ali izdelkov, sintetično pridobljenih dišav.

 

Na spletu lahko najdete še mnogo certifikatov, ki označujejo »naravno« in »ekološko« kozmetiko.

 

Vir: Cosmetics Europe, IKC-UM, Ecocert, Soil Association, kontrollierte-naturkosmetik, NaTrue

(Visited 334 times, 3 visits today)
Close