Ministrstvo za zdravje obljubilo skupno 1000 postelj za Covid bolnike

26 oktobra, 2020

Ministrstvo za zdravje je v sodelovanju z bolnišnicami in drugimi izvajalci zdravstvene dejavnosti zagotovilo 700 postelj za Covid-19 bolnike, potekajo priprave za dodatnih 300, so sporočili in se obenem pohvalili, da so za obravnavo Covid-19 pacientov zagotovili vsa trenutno potrebna sredstva, kadre, opremo in finančne vire.

Na ministrstvu za zdravje so tekom vikenda izvedli več aktivnosti za zagotovitev potrebnih prostih postelj za bolnike s COVID-19. Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil: “V naslednjih dneh bo za obravnavo COVID-19 bolnikov najverjetneje potrebno več kot 700 postelj, te smo že zagotovili. Potekajo pa intenzivni pogovori, da jih bomo v naslednjih dneh pripravali še dodatnih 300, skupaj torej 1000. V dogovoru z bolnišnicami zagotavljamo potrebne kapacitete, pri čemer ostaja glavna težava kader, zato smo v petem protikorona paketu (PKP5) uredili tudi zakonske podlage za premeščanje kadrov, predvsem iz primarnega nivoja oz. njihove preventivne dejavnosti. Pomagali bodo tudi specializanti, saj smo v ta namen na ministrstvu že pripravili pravne podlage, da jih lahko njihove matične institucije vpokličejo, v kolikor jih bodo potrebovali.”

Prekinitev preventivnih zdravstvenih storitev

Ob tem pa se začasno prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev in nenujnih operativnih posegov, če njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za paciente. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa.

Prekine se izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstveno vzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante). Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta.

Pridobili so, tako Ministrstvo, tudi informacije o kapacitetah v zdraviliščih; koordinirali delo regijskih timov v domovih starejših občanov; zaprosili strokovno svetovalno skupino pri ministrstvu za zdravje za pripravo smernic/ algoritma za testiranje populacije na podlagi hitrih testov ter izvedli vse druge potrebne aktivnosti.

Prihajajoči dnevi bodo odločilni

Minister za zdravje, Tomaž Gantar, je izpostavil, da ministrstvo izvaja vse aktivnosti, ki so bile za te situacije načrtovane, da je položaj obvladljiv tudi zaradi dobrega sodelovanja izvajalcev zdravstvenih dejavnosti, pa vendar nagovoril vse: “Moja prošnja in opozorilo ostajata, vsi se moramo dosledno držati ukrepov, vsi, od prvega do zadnjega. Prihajajoči dnevi bodo odločilni za naše soočenje z virusom, popravnega izpita ne bo. Ustavitev javnega življenja za teden, dva, je nujna za zaščito najšibkejših in normalno delovanje javnega zdravstvenega sistema. Z majhnimi odrekanji lahko naredimo ogromno, vsak izmed nas lahko pomaga s svojim odgovornim ravnanjem. Nošenje maske, higiena rok in kašlja, držanje primerne distance, vse to so ukrepi, ki potrjeno delujejo ….«

 

Vir: gov.si

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 53 times, 4 visits today)