Krvni strdki in Covid-19 – kakšna je povezava?

12 novembra, 2020

Vse več se omenja povezav med krvnimi strdki in Covid-19. Pred dobrim mesecem dni je že Harvardska medicinska šola o tem objavila raziskavo.

Hospitalizirani pacienti s hudo obliko Covid-19, ki imajo visoko raven proteina faktor V (ki formira krvne strdke) imajo povišano tveganje za resne zaplete zaradi krvnih strdkov, kot je trombozna ali pljučni embolizem.

Na drugi strani pa so kritično bolni s Covid-19, ki imajo nizek faktor V. Ti pa, kot kaže, imajo povečano tveganje za smrt zaradi koagulacije, pojava, pri katerem se krvni strdki formirajo v drobnih žilah po celem telesu, kar vodi v izginotje proteinov in faktorjev, ki skrbijo za strjevanje krvi.

Ena od avtoric raziskave je povedala, da v svojih 25 letih dela razen pri Covid-19 še ni videla ničesar, kar bi tako dvignilo raven faktorja V.

Že marca so v Massachusettsu odkrili pacienta, ki je potreboval ventilator in imel zelo visoko raven faktorja V. Štiri dni pozneje so odkrili pljučni embolizem, potencialno smrtno nevaren zaplet, do katerega pride, ko se krvni strdek znajde na stičišču leve in desne pljučne arterije.

Raziskava na 184 ljudeh na intenzivnem oddelku je pokazala, da jih ima 31 % zaplete, povezane s krvnimi strdki. Med tistimi, ki so zaradi njih doživeli kap, je bilo 42 % starih pod 55 let in brez prejšnjih povečanih tveganj za kap.

Ni še znano, kako in zakaj, a zdi se, da Covid-19 povzroča tudi povečano delovanje celic, ki so pomembne za strjevanje krvi, kar lahko vodi v večje tveganje za krvne strdke.

 

Vir: healthline, harvard

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 243 times, 6 visits today)