Koristi (in nevarnosti) sivke za zdravje

2 avgusta, 2020

Sivka, ki izhaja iz severne Afrike in gorskih predelov Mediterana, je tudi pri nas dobro poznana zaradi svojega vonja, zaradi katerega iz nje pridelujejo esencialna olja. Ta imajo širok spekter rabe v kozmetiki, ugotavlja pa se, da tudi za medicinske namene. A za razliko od rastline same, je olje sivke, če ga zaužijemo, strupeno.

Med koristmi sivke za zdravje naj bi bil njen antiseptični in protivnetni učinek, ki lahko blaži manjše rane in pike insektov. Raziskave nakazujejo, da naj bi delovala tudi proti anksioznosti, nespečnosti, depresiji in nemiru.

Nekatere študije so pokazale tudi, da sivkin čaj lahko pomaga pri prebavnih težavah, od bruhanja, driske in napihnjenosti, do razdraženega želodca. Številni jo uporabljajo za blažitev glavobola, bolečin ob zvinih, zobobola, delovala naj bi tudi preventivno proti izgubi las.

Potencial za zdravljenje kožnih bolezni

Nedavna študija, objavljena v strokovni publikaciji, je ugotovila, da bi lahko oljse sivke delovalo tudi proti infekcijam, ki so rezistenčne na protiglivične učinkovine. Olje dokazano deluje tudi proti celi vrsti infekcij, ki povzročajo kožne bolezni.

Druga raziskava, v sklopu alternativne medicine, je preučevala različne pristope k celjenju ran: TENS, solno raztopino, jod in olje sivke. Pokazalo se je, da so se razne najhitreje zacelile s TENS in sivkinim tretmajem.

Proti anksioznosti

Silexan je preparat iz olja sivke v obliki kapsul. Raziskava je že dokazala, da je zelo učinkovit pri pacientih z različnimi anksioznimi motnjami. Anksiolitični učinek naj bi se pokazal že v 2 tednih. Nekje ga uporabljajo tudi za omilitev strahu pred zobozdravnikom, v raziskavi, ki so j oopravljali, se je namreč pokzaalo,d a ima “takojšen” učinek.

Dokazov za delovanje pa (še) ni dovolj …

Za zdravljenje depresije, kolik, zaprtja, slabosti in bruhanja, migren, ušesnih infekcij, visokega pritiska, menstrualnih bolečin, ekcemov, bolečin rakavih pacientov, demence in uši, kot opozarja znanost, dokazov še ni – oz. vsaj ne dovolj. Zaradi tega tudi ni priznana kot zdravilo, in posledično tudi ni regulirana.

Posebej pa opozarjajo tudi, da naj bodo zelo previdni pro uporabi sivke vsi, ki uporabljajo zdravila proti nespečnosti ali taka, ki povzročajo zaspanost, ter zdravila za zniževanje krvnega pritiska.

Med ostalimi nevarnostmi rabe sivke je npr. možnost povečane rasti prsi pri fantih pred puberteto, nedokazana varnost uživanja v nosečnosti in času dojenja, ter pred operacijo – saj naj bi sivka upočasnila centralni živčni sistem.

 

Vir: MNT

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 668 times, 1 visits today)