8:00 dop ZDRAVJE

Katere bolezni prenašajo komarji?

Komarji so večna poletna nadloga, ponekod, predvsem iz Ljubljane poročajo, da jih je tudi vse več. Žal pa niso le nadloga, ampak lahko prenašajo tudi bolezni.

Kar se tiče nalezljivih bolezni, domači navadni komarji prenašajo virus Zahodnega Nila, drugih bolezni, kot zagotavlja NIJZ, ki jih prenašajo komarji, v Sloveniji zaenkrat ni. Geografsko je okužba teoretično možna povsod, kjer so prisotni komarji. Okužbe s tem virusom so do sedaj potrdili v različnih regijah Slovenije. Najhujša, a redka posledica okužbe z virusom Zahodnega Nila je bolezen, ki vključuje prizadetost osrednjega živčnega sistema (najpogosteje kot meningitis ali encefalitis).

V zadnjih letih se je pri nas razširil tudi tujerodni tigrasti komar, ki tega virusa ne prenaša, lahko pa prenaša nekatere druge tropske bolezni. Prenosa teh bolezni v Sloveniji po besedah NIJZ zaenkrat ne beležimo, obstaja pa možnost prenosa teh okužb na tigraste komarje s potnika po vrnitvi iz držav, kjer se te bolezni pojavljajo.

Virus Zahodnega Nila (angl. West Nile virus, WNV) se prenaša na človeka večinoma s pikom okuženega komarja. Večina okuženih ljudi ne kaže znakov bolezni (v približno 80 %) ali pa imajo znake podobne gripi, kot so vročina, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost (vročica Zahodnega Nila). Približno 1 oseba na 150 razvije težjo obliko bolezni s prizadetostjo osrednjega živčnega sistema in znaki, kot so okrnjena zavest, krči, nevrološki izpadi in motnje gibanja.

Okužbe pa so sicer zelo redke, v enem letu na NIJZ zabeležijo manj kot 10 okužb.

Kot najbolj učinkovit ukrep za zmanjšanje tveganja okužbe na območju, kjer kroži virus Zahodnega Nila, je po besedah NIJZ preprečevanje pikov komarjev: “Svetujemo, da zlasti v času največje aktivnosti komarjev (zjutraj in pozno popoldan/zvečer) nosimo oblačila, ki pokrijejo čim večji del telesa (dolgi rokavi in hlačnice), ter uporabljamo sredstva, ki odganjajo komarje (repelente). Z uporabo mrež proti komarjem preprečujemo vstop komarjem v notranje prostore.”

(Visited 287 times, 1 visits today)
Close