Kakšen vpliv imajo na zdravje stres in medsebojni odnosi?

27 februarja, 2021
Nina Šprohar, Andreja Šalamun

Pomen zdravega življenjskega sloga je vse večji, saj lahko vsak posameznik kljubuje vse bolj škodljivemu okolju z redno telesno dejavnostjo, z zdravim načinom prehranjevanja, izogibanjem kajenju in čezmernemu pitju alkohola. Na slovenskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) poleg naštetega opozarjajo tudi na pomembnost duševnega zdravja in na izogibanje stresu. 

Preberite tudi: Vračamo se k naravi

V času bliskovitega tehnološkega napredka, smo začutili veliko odgovornost do družbe in ustvarjanja uporabniku ter zemlji prijaznih rešitev.

Stres: Najti je treba pravo mero med delom in počitkom

Stresu se v nekaterih poklicih in okoliščinah težko izognemo. Toda enak dogodek je lahko za nekoga stresor, za drugega pa spodbuda. K izgorelosti so bolj nagnjeni perfekcionisti, zelo vestni ljudje, ljudje z nizko samopodobo in introvertirani ljudje, ki težje izražajo svoja občutja in neradi prosijo za pomoč. »Izgorevanje in znaki izgorelosti so vse bolj pogosti med zaposlenimi v zahodnoevropskih državah in tudi v Sloveniji. Zato je pomembno, da najdemo pravo razmerje med delom in počitkom, da se naučimo dobro skrbeti zase, krepiti svojo samopodobo, imeti zdrav odnos do dela, znati reči ne in si vzeti dovolj počitka in prostega časa zase. V primeru težav pa moramo čim prej ukrepati in poiskati pomoč,« svetujejo na NIJZ.

Preberite tudi: Kakovostni izdelki iz etične proizvodnje

Družba illycaffè se predstavlja s trajnostnimi izdelki in prisega na zmanjševanje ogljičnega odtisa vzdolž celotne proizvodne verige.

Pomembni so tudi odnosi

Kineziologinja Tjaša Savkovič opozori tudi na pomen osebnih odnosov. »Težave z odnosi lahko vodijo v tvegana vedenja, kot je na primer čezmerno pitje alkohola, depresija ali tesnobna stanja, nemir in stres … Tako lahko pride do situacije, ko posameznik ne najde izhoda in zaide v nezdrav življenjski slog,« pojasni.

 

Članek je bil v celoti objavljen v reviji Eko dežela Zdravje in preventiva 2019.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 102 times, 1 visits today)