Kako živalim olajšati vroče dni

4 avgusta, 2020

Poletje s seboj ne prinaša le brezskrbnih mesecev, dopustov in počitnic, pač pa tudi vroče dni, ko tako ljudje kot živali iščemo osvežitev. Razlika med enimi in drugimi je le v tem, da si lahko ljudje večinoma pomagamo kar sami. Živali pa žal nimajo vedno te možnosti, saj so v veliki meri odvisne od nas.

Živali vročine ne prenašajo nič bolje od ljudi, zato moramo z njimi v obremenjujočih vremenskih razmerah ravnati tako kot ravnamo pri sebi. Privoščimo jim torej senco in veliko sveže vode, predvsem pa jih ne obremenjujmo s sprehodi ali celo delom na vročem soncu, če gre za živali na kmetijah.
Tako vedno poskrbite, da imajo živali, pa naj gre za naše ljubljenčke, prostoživeče živali ali živali na kmetijah, senco, kamor se lahko umaknejo, in vedno na voljo dovolj sveže pitne vode. V Društvu za zaščito živali Kranj iskreno upamo, da je in bo vedno manj lastnikov psov imelo le-te na verigi. A ker se taki žal še vedno in vse prepogosto najdejo, jih pozivamo, da potem za njih poskrbijo vsaj toliko, da se lahko umaknejo v senco, in pogosto preverjajo, če niso slučajno prevrnili posode z vodo. Če pa vidite psa v takih razmerah, opozorite lastnike na to ali obvestite pristojne službe – nikakor se ne obrnite stran!

 

Poleti prilagodimo hranjenje

Poleti lahko prilagodite tudi hranjenje. Živalim je najbolje ponuditi briketirano hrano, ki se na vročini težje pokvari, obroke pa jim dajte zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko vročina popusti. Enako delajte s sprehodi – te omejite na jutranje in večerne ure, še posebej pazljivi pa bodite pri starejših ali bolnih psih. Izogibajte se tudi sprehodov po razgretem asfaltu, saj lahko le-ta poškoduje blazinice na šapah. Morda velja premisliti tudi o posebnih škorenjcih za tačke. Še bolj pomembno pa je, da živali nikoli ne puščate v zaprtem, parkiranem avtu – niti, če so okna priprta! Temperatura se namreč hitro dvigne nad 50 stopinj Celzija (tudi v senci!) in že deset minut v taki peči je lahko za psa usodnih. Če se vam kaj takega vseeno zgodi (naj se vam ne!), začnite hladiti psa s hladnimi, vlažnimi krpami in takoj poiščite veterinarsko pomoč. In če vidite psa v zaprtem avtu, nemudoma pokličite 112.

 

Skodelica vode je bistvena za preživetje

Veliko naštetega velja tudi za mačke, še posebej, če so prostoživeče ali lastniške z možnostjo izhodov. Vedno naj imajo na voljo svežo vodo, hranite pa jih z briketi, ki se v vročini ne pokvarijo. Če imate izključno notranje mačke, potem zagotovo že veste, kako jim lahko lajšate vroče dni – tudi če nimate klime. Eden najenostavnejših načinov je, da zmočite brisačo in jo položite na primer čez stol. Mačke bodo z veseljem poležavale v hladu mokre brisače.

V vročih dneh ne pozabite niti na ptiče in druge prostoživeče živali. Okoli hiše ali bloka nastavite nekaj posod s svežo vodo, ki jo seveda redno menjajte. Ptiči, ježi in morda še kdo vam bodo hvaležni, saj do vode ni tako lahko priti, je pa bistvena za preživetje vseh živih bitij.

 

Poleg vročine so grožnja tudi nevihte in neurja

Seveda vročina ni edini vremenski pojav, ki ogroža živali poleti. Tudi nevihte oz. neurja predstavljajo nevarnost zanje. Zato ob napovedih večjih neurij pomislite nanje, še posebej na prostoživeče muce, pse na verigah in živino ter jim zagotovite primerno, varno zatočišče.
Poletje je res lep letni čas. A naj bo lep za vse – in za to smo v največji meri odgovorni ravno ljudje. Živali težko skrbijo same zase, še posebej, če so privezane na verigah ali zaprte v majhnem, vročem prostoru. Zagotovimo jim dostojno in varno življenje. Tudi poleti.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 31 times, 1 visits today)