5:17 pop ZDRAVJE

Kako pravilno merimo krvni tlak?

Povišan krvni tlak je eden izmed glavnih dejavnikov tveganja za razvoj bolezni srca in ožilja, zato je pravilno merjenje tlaka zelo pomembno.

Leva ali desna roka?

Krvni tlak običajno merimo sede. Med obema rokama prihaja do razlik pri meritvah, kar je povsem normalen pojav. Pri desničarjih je ponavadi krvni tlak nekoliko višji na desni roki, pri levičarjih pa na levi. Običajno ga merimo na tisti roki, kjer je višji – pri desničarjih torej na desni in pri levičarjih na levi roki. Meritev vedno izvajajte na isti roki. Krvni tlak si izmerite takoj, ko vstanete, in pred večerjo. Pri urejenem krvnem tlaku zadošča tedensko merjenje.

Pomen pravilnega merjenja

Pol ure pred meritvijo ne zaužijte obroka, kave ali alkohola. Prav tako si krvnega tlaka ne merite neposredno po telesni aktivnosti ali zaužitju zdravil, pred meritvijo pa tri do pet minut udobno počivajte. Med meritvijo ne govorite in ne glejte televizije ter bodite čim bolj sproščeni.

Manšeto namestite na nadlaket, tako da bo povezovalna cevka izhajala iz manšete na notranji strani komolca. Manšeta naj ne bo navezana preohlapno ali pretirano čvrsto – pod njo naj bo za prst prostora. Med meritvijo mora biti manšeta v višini srca, roka pa naj počiva podprta v udobnem položaju. Za večjo natančnost izvedite dve zaporedni meritvi, vmes pa naj bo dvominutni presledek, zlasti če je krvni tlak visok.

Priporočila pri povišanem krvnem tlaku:
– pazite na telesno težo;
– bodite telesno aktivni;
– omejite uživanje soli;
– opustite kajenje;
– popijte manj kave;
– naučite se tehnik sproščanja.

Normalni tlak znaša pod 140/90 mmHg

Krvni tlak je tisti tlak, s katerim kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Poznamo sistolični (zgornji) krvni tlak, ki ga izmerimo takrat, kadar srce iztisne kri v žilje, in diastolični (spodnji) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srčna mišica počiva. Izrazimo ga v milimetrih živega srebra (Hg).

V zdravniški ordinaciji je normalni tlak pod 140/90 mmHg, optimalen krvni tlak pa znaša pod 120/80 mmHg. Pri meritvah krvnega tlaka doma je meja nekoliko nižja in znaša 135/85 mmHg. Pri meritvah je potrebno upoštevati, da višje vrednosti posamezne meritve velikokrat niso odraz realnega stanja, zato pri višje izmerjenih vrednostih meritev ponovite. Če ste si izmerili povišan krvni tlak večkrat zaporedoma, se o tem posvetujte s svojim zdravnikom.

Krvni tlak si lahko izmerimo tudi v lekarnah ali nakupovalnih centrih, vendar moramo biti pri tem pozorni, da smo pred merjenjem ustrezno spočiti, merjenje pa naj poteka v mirnem okolju.

Kristijan Horvat

(Visited 769 times, 7 visits today)
Close