Kaj jedo ljudje, ki dolgo živijo?

17 januarja, 2018

Smernice zdrave prehrane nas učijo, da izbiramo obroke, ki so bogati s hranili in imajo malo kalorij, da se izognemo boleznim. V tem pogledu je najbolj zdrava hrana na svetu zelenjava. Kaj bi se zgodilo, če bi npr. cela Slovenija svojo prehrano prilagodila temu, da pojemo kar največ zelenjave? – Kot Japonci iz Okinawe, ki so med najdlje živečimi na svetu.

Tradicionalen Okinawa način prehranjevanja

Prehrana v Okinawi bazira na zelenjavi, stročnicah in drugih rastlinah. Kot pravi nutricionist dr. Michael Greger, ki je preučeval njihovo prehrano, je splošno prepričanje, da Okinavci jedo veliko rib, vendar temu ni tako. Ker je bila Okinawa do leta 1972 okupirana s strani ZDA, je vse o njihovi prehrani zabeleženo v ameriškem nacionalnem arhivu.

Greger predstavi njihovo prehransko sliko:

  • 1% rib
  • < 1% drugega mesa
  • < 1% mlečnih izdelkov in jajc
  • >96 % rastlinske hrane

Pri tem poudarja še, da je v njihovi prehrani zelo malo, manj kot 10% predelane hrane. Večina rastlinske hrane je bila zelenjava, med katero je večino predstavljal sladek krompir (vijoličen in oranžen). Čeprav so jedli količinsko več, pa so na dan zaužili malo kalorij – okoli 1800 na dan.

“Več kot 90% polnovredne rastlinske hrane pomeni protivnetno in antioksidacijsko delovanje. Če zmerimo vrednost oksidirane maščobe v njihovih telesih, je tu dokaz o manjši škodi prostih radikalov,” navaja zdravnik.

Okinawa danes

Dolgoživost Okinavcev je stvar preteklosti – danes imajo številne restavracije s hitro prehrano, zaužijejo trikrat več nasičenih maščob, povečal se je vnos holesterola, soli … V dveh generacijah so iz najbolj vitkih Japoncev postali najdebelejši. Zdravniki zdaj priporočajo Okinavcem, da naj jedo – Okinavsko dieto.

Vir: nutritionfacts.org

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 176 times, 1 visits today)