Jerebika – zdravilne rdeče jagode jeseni

31 oktobra, 2020
Jerebika – zdravilne rdeče jagode jeseni

Navadna jerebika ( Sorbus aucuparia) je srednje visoko drevo razširjeno po Evropi in zahodni Aziji in Severni Ameriki saj dobro prenaša nizke temperature. Zaradi privlačnega videza jo pogosto sadijo na vrtovih ali v parkih.

Za listopadno drevo z razprostrto a zračno krošnjo so značilni listi sestavljeni iz več drobnih podolgovatih lističev. Drobni beli cvetovi so združeni v socvetja, ki se pojavljajo od maja do junija.

Obiramo po zmrzali

Sadeže divje jerebike obiramo po prvi zmrzali ali pa jih pred predelavo zamrznemo. Še posebno, če niso dovolj zreli. Na ta način se škodljiva parasorbinska kislina spremeni v koristno sorbinsko kislino. Gojena moravska jerebika je bolj sladka in njene plodove je mogoče uživati tudi presne.

Obilje C vitamina

Plodovi, do 1 cm velike rdeče jagode združene v nekakšne grozde dozorijo jeseni. Sicer so kisli in trpki, a užitni in bogati z vitaminom C in A. Kljub temu danes niso posebno znani, zato pa so toliko bolj dobrodošla hrana živalim v zimskih mesecih.

 

Sok za krepitev imunskega sistema

Iz plodov lahko kuhamo sok, marmelado, ponekod jih kandirajo, priležejo se k divjačini podobno kot brusnice. Sok z dodanim medom je odlično sredstvo za lajšanje bolezni dihal in prehladov. Iz sadežev izdelujejo tudi alkoholne pijače, ponekod pa pražene uporabljajo kot nadomestek za kavo.

Bogastvo C vitamina in številni antioksidanti prispevajo h krepitvi imunskega sistema, izboljšujejo prebavo in blažijo bakterijske okužbe. Za pripravo soka jagode namakamo v vodi do 10 ur in nato rahlo segrejemo, ter dodamo sladkor po okusu. Jagode lahko uporabljamo tudi v čajnih mešanicah.

Odganja bolezen in zle duhove

Jerebika dobro uspeva v senčni ali pol senčni legi in na odcednih tleh. Les rdečkaste barve je zelo cenjen za rezbarjenje lesenih predmetov. Nekoč so verjeli, da odganja zle duhove in zato so bile zelo priljubljene pohodne palice iz jerebike. Znana je kot drevo zaščite, sreče in ljubezni. Odganjala naj bi tudi bolezni, zato so jo nekdaj pogosto sadili ob hišah.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 228 times, 3 visits today)