Je raziskovalcem uspelo odkriti zdravilo za sladkorno bolezen?

7 decembra, 2020

Znanstveniki z univerze v Alberti pravijo, da so morda odkrili zdravilo za sladkorno bolezen. Doslej je raziskovalna skupina lahko zdravila diabetes pri miših z novim postopkom matičnih celic in upa, da se bo ta proces obnesel tudi pri ljudeh.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije po vsem svetu približno 422 milijonov ljudi živi s sladkorno boleznijo. Vsako leto pa je kar 1,6 milijona smrtnih primerov neposredno zaradi sladkorne bolezni. Zdravila za sladkorno bolezen tip 1 ni, se jo pa bolj ali manj uspešno obvladuje z dodajanjem inzulina. V svetu je razvoj na področju obvladovanja sladkorne bolezni že močno napredoval.

“Zdravilo” iz krvi bolnika

Glavni raziskovalec projekta, dr. James Shapiro, je povedal, da je njegova ekipa z Univerze v Alberti na točki, ko lahko zanesljivo izdelujejo celice, ki proizvajajo inzulin, iz krvi bolnikov, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1 ali tipa 2, in to počnejo že zadnjih nekaj mesecev v laboratoriju. »Prenos teh celic v diabetične miši in preoblikovanje diabetesa do te mere, da je v bistvu njihov diabetes ozdravljen«.

Pred ekipo raziskovalcev še mnogo testiranj

Dr. Shapiro pravi, da novi postopek z matičnimi celicami odpravlja težavo, da bi telo zavrnilo lastne celice. A bodo morali znanstveniki opraviti še več testiranj, preden bo njegova ekipa lahko preizkus prenesla z živali na ljudi.

A ker raziskovalni ekipi primanjkuje sredstev, se je skupina prostovoljcev odločila, da do leta 2022 zbere 22 milijonov ameriških dolarjev za financiranje nadaljnjih raziskav pri Kanadski fundaciji za raziskave diabetesa. Dr. Shapiro upa, da mu bo finančna pomoč omogočila, da vladi dokaže, da znanost deluje.

Vir: CTV News

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 129 times, 1 visits today)