Demenca: Vedno več je oseb, ki zbolijo pred 60. letom

22 februarja, 2021

Demenca je kronična napredujoča bolezen možganov, ki jo povzročajo spremembe na možganskih celicah in se kaže z motnjami spomina, mišljenja, orientacije, prepoznavanja, razumevanja, računskih in učnih sposobnosti ter govorjenja, izražanja in presoje.

“Največji dejavnik tveganja je še vedno starost, to pa še ne pomeni, da ne zbolijo tudi mlajši. Vedno več je oseb, ki zbolijo pred 60 letom. Vzrok za nastanek bolezni še vedno ni znan, zato tudi še ni novega, učinkovitejšega zdravila za demenco. Če pri sebi opazimo večje težave s spominom, orientacijo, rutinskimi opravili, je priporočljivo stopiti do zdravnika, da preveri, ali gre za demenco ali katero drugo bolezen,” povedo v organizaciji Spominčica – Alzheimer Slovenija.

Pomembna preventiva

Strokovna javnost poudarja pomen preventive: zdrav življenjski slog, pestro družabno življenje, čim manj stresa in učenje novih stvari. S preventivo lahko zamaknemo začetek demence tudi za nekaj let.

Ni vsako pozabljanje demenca

Z leti postanemo vsi na splošno bolj pozabljivi, kar pa še ne pomeni, da imajo vse starejše osebe demenco. “Demenca ni del normalnega staranja. Možnost, da zbolimo za demenco, s starostjo narašča. V starosti nad 65 let ima demenco že vsak peti človek, v starosti nad 80 let pa vsak tretji. Pomembno je prepoznavanje prvih znakov demence in obisk pri družinskem zdravniku, ki ob sumu na demenco pošlje osebo k nevrologu ali psihiatru. Prav tako je pomembno hitro diagnosticiranje in čimprejšnje ustrezno zdravljenje ter preprečevanje slabšanja stanja,” pojasnjujejo v Spominčici.

Demence ni možno pozdraviti, vendar jo je z zdravili, ki so na voljo, mogoče upočasniti. Zdravila, ki so trenutno na voljo, najbolj pomagajo v zgodnjem obdobju bolezni, zato je zelo pomembna zgodnja diagnoza.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 266 times, 1 visits today)