Demenca ni normalen del staranja, temveč bolezensko stanje

5 oktobra, 2021

Ob nedavnem svetovnem dnevu Alzhaimerjeve bolezni, ki je napogostejša oblika demence, so o družbenih zmotah o demenci spregovorili na NIJZ.

Prim. asist. dr. Barbara Lovrečič, dr. med., specialistka javnega zdravja in specialistka socialne medicine, svetnica z NIJZ je opozorila, da so zmotna prepričanja, da je demenca normalen del procesa staranja in da vsi starejši ljudje pozabljajo. “Demenca je bolezensko stanje, posledica bolezni možganov in zmanjševanja kognitivnih sposobnosti in se  bistveno razlikuje od občasne raztresenosti in pozabljivosti, ki se ne glede na starost dogaja mnogim.”

Sindrom demence je, kot je pojasnila, kronična napredujoča možganska bolezen, zanjo je značilen kognitivni upad, ki ovira samostojnost in vsakdanje aktivnosti posameznika. Vsakomur med nami se je že zgodilo, da se česa ni mogel takoj spomniti, kar ni demenca. “Med najpogostejšimi težavami, ki kažejo na demenco so: izguba spomina, predvsem pozabljanje nedavnih dogodkov, večkratno ponavljanje istih informacij, vse večja odvisnost in zanašanje na družinske člane ali beležke. O demenci govorimo takrat, ko težave ovirajo vsakodnevne aktivnosti in življenje.”

Demenca je povezana z veliko stigmo

Alzheimerjevo demenco so prvič prepoznali pred približno 100 let in je bila takrat redka. Vzporedno s podaljševanjem življenjske dobe se je število primerov demence večalo, v prihodnje bo porast še večji. Tako se s staranjem, še posebej po 60. letu starosti, tveganje in pojav demence povečuje. Starejši kot smo večje tveganje za demenco imamo.  “Oseba, ki ima 60 let ima kak odstotek tveganja za demenco, oseba pri 80 letih pa do 50 odstotkov možnosti,” je razložila dr. Barbara Lovrečič.

Demenca ima v javnosti še vedno negativen prizvok in napačen pomen, je še dodala: “Zaradi predsodkov, nepoznavanja, sramu in bojazni, da bodo stigmatizirani, izolirani, hospitalizirani v psihiatrični ustanovi, prisilno nastanjeni v socialnovarstveni zavod, veliko ljudi z demenco in tudi njihovi sorodniki in prijatelji o tem ne želijo govoriti, zanikajo, minimalizirajo ter skrivajo težave in simptome demence. Ljudje se sramujejo, da imajo tovrstne težave ali da ima takšne težave njihov bližnji. Potrebujejo pa podporo in pomoč. Zato moramo o tem spregovoriti.”

 

Vir: NIJZ

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 90 times, 2 visits today)