Črna limonada – je res tako zdrava in zakaj je takšen hit?

2 avgusta, 2020

Zdi se, da je črna limonada obnorela svet – gre za limonado, ki ji dodamo aktivno oglje, lahko pa tudi druge zdrave sestavine, kot npr. kurkumo in med.

 

Črna limonada naj bi pomagala pri težavah, kot so napihnjenost, vetrovi in podobno ter pomagala regenerirati in razstrupiti telo po prekrokani noči ali po preveč obilne in mastne hrane. Deluje po principu, kot ga uporabljajo v zdravstvu pri zastrupitvah z denimo alkoholom – ob črpanju želodca dajo takim pacientom za piti aktivno oglje, raztopljeno v vodi. Aktivno oglje je tudi prva pomoč in rešitev ob diarejah, tako da lahko rečemo, da ima gotovo te pozitivne učinke, kot jih navajajo.

Ne gre pretiravati, potrebna je pazljivost

Ker pa se govori tudi, da lahko pijača pomaga pri hujšanju, velja opozoriti na nekaj značilnosti oglja: nase veže toksine in jih učinkovito odpravlja iz telesa, vendar pa enako dela tudi z vitamini in minerali, torej koristnimi stvarmi. Stroka zato opozarja, da črna limonada ni primerna za pitje kar tako – ni priporočljivo pitje vsak dan, prav tako pa mora od zaužitja do obroka (ali obratno) miniti vsaj 90 minut, da ne moti absorbcije – enako velja za zdravila.

Pogost stranski učinek je slabost in bruhanje, ponavadi, ko gre za predoziranje  z ogljem. Črne limonade ne smemo piti preveč in vsekakor ne vsak dan, poleg tega pa je ne pijemo skupaj s sadjem in zelenjavo. Posebej pozorni morajo biti vsi, ki jemljejo kakršnakoli zdravila.

In recept?

  • 1/4 žličke aktivnega oglja
  • 4 skodelice vode
  • sok 2 limon
  • po želji 2–4 žličke naravnega sladila, najbolje medu

Sestavine zmešamo in postrežemo ohlajeno.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 322 times, 4 visits today)