Covid-19 lahko tudi pri mladih povzroča težave

13 avgusta, 2020

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni Covid-19 je Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana pred dnevi povedala nekaj novih odkritij v zvezi s korono.

 

Spregovorila je o različnih oblikah podpornega zdravljenja bolezni Covid-19 in predstavila način prebolevniške plazme. Po posebnem postopku se pri teh, ki so preboleli Covid-19 odvzame na zavodu za transfuzijsko medicino kri, iz katere se odstranijo krvne celice in shrani plazmo, nakar se po postopku ugotovi, koliko je v njej protiteles.

Vsi, ki prebolijo Covid-19, namreč ne tvorijo visokega števila protiteles, za zdravljenje pa je potrebna plazma s čim več protitelesi. Se pa koncentracija le teh bistveno znižuje tudi s časom, odkar bolezen prebolimo. Pripravljeni so protokoli, da bi s plazmo zdravili tiste s težkim potekom bolezni Covid-19, za kar je potrebnih približno 200 mililitrov plazme z ustrezno količino protiteles.

Težave z zdravjem mesece po okužbi

Ko bolnik s Covid-19 ozdravi, se mu lahko v naslednjih mesecih pojavijo težave s spominom, koncentracijo, nenavadno utrujenostjo, izgubo mišične mase, kar vpliva na splošno počutje opozarja Logarjeva. Pri teh posledicah ni razlik med mladimi in starimi osebami. Tudi nekdo, ki je prebolel bolezen v nekaj dneh doma, ima lahko v naslednjih tednih in mesecih opisane zdravstvene težave, ki se v povprečju pojavijo pri okoli 20 odstotkov takih, ki so imeli blago obliko bolezni.

Pred začetkom šole

Skupaj z vladnim govorcem sta spregovorila tudi o kršitvah priporočil NIJZ pri druženjih na zabavah v lokalih in o pomembnosti obdobja 14 dni pred začetkom šole, ko naj bodo starši učencev in dijakov čim bolj pozorni, da mladina ne bo izpostavljena možnostim okužb, da bi bil začetek šolskega leta čim bolj klasičen, z vključitvijo vseh otrok v vzgojno izobraževalni proces.

Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 102 times, 2 visits today)