Alergični na cvetni prah?

20 marca, 2020

Alergije na cvetni prah oz. seneni nahod je bolezen, ki jo lahko razvije prav vsak. Gre za alergijsko bolezen zgodnjih dihal, ki se razvije v času cvetenja trav, cvetja … Najbolj intenzivno je bolezen prisotna od spomladanskih mesecev, torej od zgodnjega maja pa vse do končnega spravila sena, torej konca junija.

Simptomi

Najpogostejši simptomi, ki se pojavljajo pri senenem nahodu, so smrkanje, kihanje, rdeče in pekoče oči, zamašen nos, srbeče grlo in kašelj, pri nekaterih pa lahko bolezen napreduje celo v astmo. Simptomi so podobni tistim, ki jih razvijemo ob prehladu, zaradi alergij na cvetni prah smo lahko hripavi, pojavlja pa se tudi vneto grlo.
Pogosti simptomi so tudi glavoboli, razdražljivost in nespečnost.

Razporeditev vsebnosti cvetnega prahu po stopnjah:

  • zelo visoka: ambrozija, oljka, trave, breza, cipresa
  • visoka: pelin, krišina
  • srednje visoka: leska, jelša, jesen, gaber, hrast, pravi kostanj, trpotec
  • nizka: vrba, javor, bezeg, kislica
  • zelo nizka: oreh, divji kostanj, hmelj, tisa

Najboljša je preventiva

Najbolj pomembno je najprej ugotoviti, na prah katere rastline smo alergični. Pozanimati se moramo tudi, kdaj ta pelod cveti in se mu v času cvetenja v največji meri izogniti. V času cvetenja se ne pozabimo redno umivati in menjavati naših oblačil, ko pridemo iz zunanjih prostorov v notranje. Cvetni prah se namreč zadržuje povsod: na laseh, oblačilih, čevljih in tudi na koži. Oblačila, s katerimi smo se zunaj sprehajali, operemo na najvišji temperaturi, ki bo alergene uničila. Če je možno, uporabljajmo sušilni stroj, sicer perilo sušimo notri, nikakor pa ne zunaj.

Prav tako morajo biti alergiki pazljivi tudi pri zračenju stanovanj. V mestih ne zračimo stanovanj proti večeru, na deželi pa ne v jutranjih urah med peto in deseto uro. Svoje domove temeljito zračimo po nevihtah oz. nalivih, ko se cvetni prah poleže. Pri simptomih pomaga hladna voda, s katero si temeljito speremo obraz – oči, nos, usta.

Po nekaterih raziskavah, ki so objavljene na spletu, naj bi uživanje rib in sveže zelenjave pomagalo vsaj malce omiliti simptome. V času največje koncentracije cvetnega prahu v zraku preživljajmo dopust v gorah ali na morju, ko pa smo na prostem, oči zaščitimo s sončnimi očali.

Cvetenje po mesecih

  • Maj: visoka koncetracija trav, hrasta, platane, breze in trpotca ter nizka koncetracija jesena.
  • Junij: visoka koncentracija trav in pravega kostanja ter nizka koncentracija trpotca.
  • Julij: visoka kocentracija trav in pravega kostanja ter nizka koncentracija trpotca.
  • Avgust: visoka koncentracija pelina in ambrozije ter nizka koncentracija trav, trpotca in pravega kostanja.
Nazaj na kategorijo zdravje.
(Visited 192 times, 1 visits today)