Avtor IF; foto: Abandoned Plants Sanctuary 2:40 pop ZANIMIVO

Zavetišče za zavržene rastline – kjer nove domove iščejo rastline!

Ustanoviteljici Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek sta želeli ponuditi novo priložnost in dom sobnim rastlinam, ki iz različnih razlogov postanejo odvečne v naših domovih.

V Ljubljani že nekaj let domuje nevsakdanji neprofitni projekt Zavetišče za zavržene rastline, kjer nove domove iščejo – rastline!

S tem sta ustanoviteljici poskrbeli tudi za znižanje ogljičnega odtisa, saj večina sobnih rastlin v prodajalne pride iz oddaljenih krajev, vprašljivi pa so tudi okoljski standardi pri njihovi vzgoji.

Foto: Arhiv ZZR

Posvojitev na poseben način

V zavetišče, ki se je z leti lepo uveljavilo, sprejemajo nezaželene rastline, jih primerno oskrbijo in ponudijo v posvojitev. Posvojitev poteka ob plačilu prispevka za kritje stroškov in podpisu pogodbe, ki je zasnovana na prav prijazen način: novi lastnik rastlino nariše in se tako z njo seznani na poseben način, preden jo odnese domov. Tako nastane simbolična zaveza k skrbi za “novega družinskega člana”.

Ekologija in umetnost

Anamari in Eva Jera sta akademski slikarki in tako sta s projektom uspeli združiti ekološko, umetniško in socialno področje. S pomočjo rastlin, ki čakajo na posvojitev, sta izvedli številne dogodke, razstave, brezplačne delavnice, sproščanje z jogo, nekaj rastlin pa sta tudi podarili v dobrodelne namene.

Obiskovalci se lahko udeležijo Zelenih uric, v okviru katerih se učijo osnov risanja in slikanja s pomočjo rastlin, ki za nekaj časa postanejo njihovi modeli. Na delavnicah Zeleni prsti lahko pomagajo pri skrbi za rastline in s tem pridobivajo nova znanja. Zainteresirani se lahko pridružijo Divjim sprehodom po Ljubljani, na katerih skupaj s prostovoljci raziskujejo na videz zanemarjene zelene kotičke, ki pa skrivajo bogastvo zanimivih rastlin, tudi užitnih in zdravilnih.

Zavetišče za zavržene rastline je v vseh pogledeh prijazen in zelen projekt, ki deluje na osnovi prostovoljnega dela. Ustanoviteljici sta zadovoljni z odzivom, saj je zanimanje za zavržene rastline vedno večje.

Kje najdete zavetišče?

Zavetišče lahko obiščete od maja do novembra, vsak torek od 16 do 18 ure. Urejeno je v rastlinjaku Zeleno zatočišče, ki je postavljen za Bežigradom v gradbeni jami Krater, vhod s Peričeve ulice. V hladnejših mesecih od novembra do maja rastline prestavijo v toplejše prostore na Trgu Prekomorskih brigad 1 (prvo nadstropje). Tam jih je mogoče obiskati vsak torek med 16. In 18. Uro.

(Visited 408 times, 1 visits today)
Close