6:46 pop ZANIMIVO

Zanimivo: zakaj so labodji mladiči v Koseškem bajerju različnih barv?

Pogosta dedna posebnost, ki je pri odraslih labodih niti ne opazimo

Tudi letos lahko pri labodjih mladičih na Koseškem bajerju opazujemo razliko v obarvanosti perja. “Dva labodja mladiča imata v primerjavi s tretjim precej svetlejše perje, ter svetlejše noge,” sporočajo iz Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib.

Kot pojasnijo, je pri teh dveh mladičih, enako kot pri labodji samici, prišlo do levcizma.

Kaj je levcizem pri labodih?

Levcizem je dedno stanje, pri katerem gre za pomanjkanje melanina v organizmu živali oziroma ljudi. Stanje je zelo podobno albinizmu, le da ne prizadene oči, pač pa zgolj kožo in dlako, luske ali peresa. Lahko se pojavi po celotnem telesu ali le na določenih predelih.

Zaradi načina genetskega dedovanja se levcizem v večini primerov pogosteje izrazi pri samcih, izjema pa so ptice, kot je labod grbec, kjer je prisoten drugačen sistem določanja spola. V tem primeru se levcizem pogosteje pojavi pri samicah.

Razlike lažje najdemo pri labodjih mladičih

Pri labodih grbcih je levcizem tako pogost pojav, da so levcistične osebke nekoč šteli celo kot samostojno vrsto. V Severni Ameriki in Vzhodni Evropi levcisti namreč predstavljajo kar 20 % populacije labodov grbcev.

Odrasle levcistične labode le stežka razlikujemo od ostalih osebkov. Razlike se pojavijo le v svetlejših, sivo rožnatih nogah, ki so pri normalnih osebkih sicer temno sive barve. Veliko lažje je najti razliko pri mladičih, saj je puh mladih labodov grbcev sivo obarvan, medtem ko je pri levcističnih mladičih bel. Z malo “sreče” lahko levcistične labode uzremo tudi pri nas.

Več o labodih pa na ptice.si.

(Visited 86 times, 3 visits today)
Close