11:00 dop ZANIMIVO

Zakaj za cvetoč vrt ni dobro sejati generičnih mešanic semen?

Lokalne vrste divjih cvetlic nudijo hrano opraševalcem skozi celo leto.

Strokovnjaki po vsem svetu pozivajo, naj na svojih vrtovih ne sejemo generičnih mešanic semen.

Maj Rundlöf in njena kolegica Lina Herbertsson z Univerze v Lundu, kjer preučujejo opraševanje in biotsko raznovrstnost, pravita, da dobavitelji semen na Švedskem napačno tržijo svoja že pripravljena semena kot travniško cvetje. »Paketi vsebujejo okrasne rastline in travnate plevele iz tujine, ki ne bi smeli biti na tradicionalnem travniku.«

Zato švedsko botanično društvo poziva, naj bodo paketi semen divjih cvetlic opremljeni z nalepkami, ki prikazujejo njihov izvor, da bi preprečili, da bi ljudje nenamerno razširili tujerodne vrste v naravi.

Generično seme uničuje lokalno raznolikost

Matt Pitts, svetovalec za travnike pri Plantlife v Združenem kraljestvu, je dejal: »Težava z mešanicami semen divjih cvetlic – tudi če so lokalna – je, da so pogosto enaka za vse. Z mešanicami semen se začne izgubljati regionalna raznolikost.«

Zato bo v Združenem kraljestvu pridobivanje semen z lokalnih donatorskih travnikov, pomagalo pomladiti regionalne travnike z divjimi cvetlicami, ki so različni in so se prilagodili lokalnim prstem in populacijam opraševalcev.

Na domačem vrtu si lahko pomagate z metodo naravne regeneracije

»Travo pustite, da raste in je ne kosite dokler cvetlice ne odcvetijo. Tako boste videli, kaj vse vznikne na vašem vrtu pred hišo. Morda boste presenečeni, kako pester je vaš vrt, če kosilnico pustite v lopi do junija,« svetuje Pitts. S pomočjo naravne regeneracije se bodo cvetlice same zasejale in vaš mini travnik bo vsako leto bolj raznolik ter cvetoč.

Vir: The Guardian

(Visited 185 times, 1 visits today)
Close