Avtor br: foto. shutterstock.com 11:14 dop ZANIMIVO

Vikend projekt: Izdelajte gnezdilnico za čmrlje

Na portalu Čmrljica – SloBees so pripravili navodila za izdelavo gnezdilnice za čmrlje in nekaj zelo uporabnih nasvetov.

S postavljanjem gnezdilnic čmrljem ponudimo možnost varnega gnezdenja, z njimi pa čmrlje tudi privabimo v vrt in s tem izboljšamo opraševanje.

Navodila za izdelavo gnezdilnice za čmrlje

Najlažje je gnezdilnico izdelati iz škatle za čevlje, ki ji spredaj izdelate vhod premera 15 mm. Gnezdilnico do dobre polovice napolnite z mehkim suhim mahom ali mešanico mahu z dodatkom pravega bombaža (prodajajo ga za gnezda za hrčke). Navadna vata ni primerna. Gnezdilnico lahko izdelate tudi iz lesa (približno 30 x 20 x 15 cm), a jo je treba vsako leto razkužiti.

Namestite jo spomladi (marec, april), kmalu potem ko pričnejo letati prvi čmrlji. Postavite jo na mesto, zaščiteno pred dežjem in opoldansko poletno pripeko. Najbolje je, če jo namestite nizko nad tlemi (do 0,5 m visoko), lahko pa tudi na okensko polico, teraso ali balkon, vendar je tu verjetnost naselitve nekoliko manjša.

Dva načina naselitve čmrljev

Prvi način je priporočljiv za začetnike. Postavite gnezdilnico in pustite, da jo matica naseli sama. To je najbolj enostaven način, vendar je verjetnost naselitve manjša kot pri drugem načinu.

Pri drugem načinu pa postavite gnezdilnico, ulovite primerno matico in jo naselite v gnezdilnico. Vsi čmrlji, ki letajo spomladi, so matice. Zelo pomembno je, da ulovite matico, ki išče mesto za gnezdenje. Prepoznali jo boste po tem, da leti nizko nad tlemi, se ne meni za cvetove, pristaja na tleh in stika za luknjami ali pa za koti in špranjami stavb. Ko pristane na tleh, jo ulovite v majhen kozarček. Kozarček z matico nato čimprej prenesete k gnezdilnici, ga prislonite na vhod, previdno odprete in počakate, da matica vstopi (to lahko traja nekaj minut). Ko vstopi, vhod hitro zaprite (npr. z mahom).

Počakate 10 minut, nato pa vhod odprete in počakate, da matica zapusti gnezdilnico. Če izleti, ne da bi si ogledala okolico, gnezdilnice zagotovo ni sprejela in se ne bo vrnila. V tem primeru lahko pričnete z iskanjem druge matice. Če pa si matica po izletu ogleduje okolico in ne zleti takoj stran, obstaja velika verjetnost, da je gnezdilnico sprejela in se bo vrnila. Ali se res vrača, lahko preverite z opazovanjem (vsaj 30 min). Če ugotovite, da se je matica naselila, gnezdilnico pustite pri miru.

Še nekaj pomembnih informacij

Čmrlji so prostoživeče živali, mnoge vrste so zavarovane. Če jih lovite, lovite samo v bližini gnezdilnice in sicer le matice, ki iščejo gnezdo. Nikoli ne lovite matic na cvetovih. Zaprite jih za največ 10 minut. Neupoštevanje teh pravil je za čmrlje škodljivo.

Za naselitev so primerne le nekatere vrste in sicer predvsem, pomladanski zemeljski, rjavi, travniški in sivi čmrlj. Svetli in temni zemeljski čmrlj se zagotovo ne bosta naselila v gnezdilnico.

Jeseni, ko družina propade, kartonasto gnezdilnico zavrzite, leseno pa razkužite. Spomladi na isto mesto postavite vsaj eno novo gnezdilnico, saj je velika verjetnost, da se bo kakšna od prejšnje leto izleglih matic vrnila.

TULE najdete navodila za gnezdilnice za čebele samotarke, še več informacij pa izveste v predavanju »Zasebno življenje čmrljev in čebel samotark«.

(Visited 250 times, 8 visits today)
Close