VIDEO: Na vrtu zapora so postavili čebelje panje

21 julija, 2021
VIDEO: Na vrtu zapora so postavili čebelje panje
Foto: Društvo Urbani čebelar (vir: gov.si)

Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij v sodelovanju z Društvom Urbani čebelar izvaja pilotni projekt Medena celica. Projekt se odvija v Odprtem oddelku Ig, ki je dislocirani oddelek moškega zapora v Ljubljani. Cilj Medene celice je ozaveščanje in popularizacija dejavnosti čebelarjenja v okviru resocializacije zaprtih oseb.

Po besedah mentorja Gorazda Trušnovca so bili začetki skupnega čebelarjenja namenjeni predvsem razvoju čebeljih družin in spoznavanju bioloških zakonitosti. Udeleženci projekta so izkazovali velik interes za predavanja in praktične priprave na čebelarjenje, a se je vseeno čutilo, da manjka tudi “tisto pravo” delo s čebelami.

Skupno barvanje panjev po vzorcih, ki so jih pripravili študentke in študenti Fakultete za dizajn in zavzeta pomoč pri fizično zahtevni postavitvi unikatnega podstavka za panje, so prispevali k stopnjevanju tega pričakovanja. Ko je bilo domovanje za čebele pripravljeno in nameščeno na predvidenem mestu, so lahko v panje naselili čebelje družine, in to je bil za vse sodelujoče dan veselja: “Končno so prispele čebele!”

Velika mera odgovornosti za čebele

Urbanega čebelarja predvsem navdušuje, da kažejo zaprte osebe od vsega začetka veliko mero odgovorne skrbi za čebele, previdnosti pri delu z njimi in željo, da bi se posamezniki tudi aktivno usposobili za samostojno delo s čebelami. »Pri tako pozitivnem odzivu so mi naša tedenska srečanja v zadovoljstvo. Čeprav nam zaradi vremenskih razmer narava ni naklonila najbolj medovite sezone, še vedno upamo, da se bo nabralo tudi nekaj medu,« zaključi mentor.

Tule si lahko pogledate še video:

vir: gov.si

 

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 42 times, 1 visits today)