5:18 pop GOSPODARSTVO

Urbani čebelar Gorazd Trušnovec ponuja panj ‘v najem’

Želite svoj med, pa nimate dovolj časa, znanja, opreme in denarja za odgovorno celoletno ukvarjanje s čebelami? Zdaj lahko najamete panj!

Trenutno je na terenu po Ljubljani nameščenih 30 panjev s čebeljimi družinami.

Društvo Urbani čebelar ponuja inovativno storitev v našem prostoru: če želite imeti svoj med oziroma popoln nadzor nad njegovo pridelavo, na vašo lokacijo spomladi brezplačno dostavijo panj in vse leto oskrbujejo čebeljo družino, ki ostane naša last in odgovornost. Pri postopkih lahko vsak sodeluje v skladu z lastnim interesom, na koncu sezone pa prejme med iz tega panja. Gorazd Trušnovec, ustanovitelj društva Urbani čebelar pojasni, da je “najem panja” sicer samo blagovna znamka, s pravnega stališča ne gre za najem, ker stranka ne upravlja s panjem, ampak gre za odkup na domači lokaciji pridelanega medu.

Od dveh panjev na balkonu do podjetništva

“Povpraševanja je toliko, da trenutno iščem čebelarskega partnerja, s katerim bi lahko zadovoljili vse interesente – čakalna doba za namestitev panjev je namreč že daljša od enega leta,” pravi Trušnovec, ki je na idejo prišel ob izgubi rednih dohodkov. Čebelariti sejem začel v svojih 30. letih z dvema panjema na balkonu večstanovanjske hiše v Ljubljani. “Kot čebelar začetnik sem bil precej uspešen, tako da me je zagrabil ‘virus’, in ker živim sredi strnjenega naselja, kjer ne morem imeti več kot nekaj panjev, sem začel razmišljati, kako bi lahko svoje čebelarjenje razširil in s tem prenesel virus te lepe izkušnje še na koga drugega … ”

urbani čebelar

V začetku leta 2014 je s somišljeniki ustanovil Društvo Urbani čebelar, ki se zavzema za promocijo in uveljavitev mestnega čebelarstva. V letih 2015/2016 je bil vključen v program razvoja podjetniških idej s pozitivnim družbenim učinkom in poslovnega inkubatorja DPlac, pridobil certifikat Nacionalne poklicne kvalifikacije “čebelar” in ima v načrtu vključitev v shemo SMGO višje kakovosti medu z geografskim poreklom. Tvorno sodeluje tudi z akterji na področju apiturizma: “Moje čebele si lahko ogledate v okviru ljubljanske Čebelje poti. Svoj urbani med prodajam na domu in v mestni trgovini KULKUL, specializirani za kulturo in kulinariko, kupite pa ga lahko tudi v Kavarni Internacionala v pritličju Centra kulture Španski borci v Mostah.”

honey-954602_640Pestri okusi urbanega medu

Pri čebelarjenju znotraj obvoznice Trušnovca navdušuje dejstvo, da že razdalja 1 km med posameznimi panji prinese med precej različnih okusov: “Tako na Španskih borcih pridelujemo mešan gozdni med – čebele morajo samo čez Kodeljevo in že so na Golovcu, v Bežigradu cvetličnega, ker je veliko sadnega drevja in vrtov, v centru mesta na skupnostnem vrtu Onkraj gradbišča pa imamo, presenetljivo, izredno nežno mešanico lipovega in akacijevega medu.”

V.B.

(Visited 308 times, 4 visits today)
Close