1:10 pop ZANIMIVO

V Sloveniji bodo razvili sisteme za testiranje kemikalij brez poskusov na živalih

V okviru projekta SAFE, ki so ga zasnovali aQuaTox-Solutions, Eawag in Nacionalni inštitut za biologijo (NIB), se razvija nov pristop za nadomestitev testov na živih ribah.

Številne kemične snovi, ki se uporabljajo vsakodnevno, kot so pesticidi, farmacevtske snovi in industrijske kemikalije, prej ali slej končajo tudi v rekah, jezerih in podtalnici.

Da bi zagotovili, da tam ne povzročijo škode, je treba pred odobritvijo njihove uporabe običajno opraviti oceno tveganja za okolje. S tem postopkom se preveri, kako strupena je določena kemikalija za različne organizme v naravnem okolju, vključno z ribami. Po vsem svetu potekajo številna prizadevanja, da bi v prihodnosti lahko takšne ekotoksikološke teste izvajali brez uporabe živih živali.

»Tega mednarodnega sodelovanja smo izjemno veseli, saj bo vključeval znanje iz področja računalniškega modeliranja, ki ga poleg bioinformatike na NIBu strateško razviijamo in veseli me, da smo vključeni v projekt, ki ga razvijamo za trg in katerega cilj je human – nadomestitev testiranja na živalih,« je povedala prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB.

Skupina raziskovalcev z NIB in partnerskih podjetij se že dlje časa se ukvarja z zamislijo,
da bi teste na ribah nadomestili z ribjimi celičnimi linijami, ki bi jih povezali z računalniškimi modeli ter nato take teste standardizirali. “Dejstvo, da nam je bilo naročilo dodeljeno nam je v veliko čast in spodbudo,” so še povedali.

Ribje celične kulture – tukaj videne pod mikroskopom – so ključne pri razvoju testov toksičnosti, ki ne vključujejo poskusov na živalih. (Vir: Eawag, aQuaTox-Solutions).
(Visited 79 times, 1 visits today)
Close