6:43 pop ZANIMIVO

Točka Nemo – najbolj oddaljena lokacija od vseh na Zemlji

Točka Nemo je obdana z oceanom in je še ni obiskal človek.

NASA in druge svetovne vesoljske agencije so točko Nemo v Tihem oceanu označile za svoje podvodno vesoljsko pokopališče odpadkov.

In leta 2031, ko bo Mednarodna vesoljska postaja strmoglavila, bo to storila na tej točki – čim dlje od ljudi, kolikor je geografsko mogoče.

Natančna lokacija točke Nemo

Točka Nemo je uradno znana kot “oceanski pol nedostopnosti” ali točka v oceanu, ki je najbolj oddaljena od kopnega, ki se nahaja na 48°52,6’J 123°23,6’Z. Točka je dobesedno sredi ničesar, obdana z več kot 1000 miljami oceana v vse smeri. Kopenske mase, ki so najbližje polu, so eden od otokov Pitcairn na severu, eden od Velikonočnih otokov na severovzhodu in en otok ob obali Antarktike na jugu.

V bližini točke Nemo ni človeških prebivalcev. In znanstveniki so se odločili lokacijo poimenovati »Nemo«, ker v latinščini pomeni »nihče«. Lokacija je tako izolirana, da Nemu najbližji ljudje sploh niso na Zemlji, ampak astronavti na Mednarodni vesoljski postaji, ko so v danem trenutku približno 258 milj oddaljeni od Zemljine površine.

Živa bitja na točki

Leta 1992 je hrvaški geodetski inženir Hrvoje Lukatela z računalniškim programom določil točno točko v Tihem oceanu, ki je najbolj oddaljena od katerega koli kopnega. A do zdaj lokacije ni obiskal ne on in ne nihče drug. So pa znanstveniki dokumentirali več bakterij in majhnih rakov, ki živijo v bližini vulkanskih odprtin na morskem dnu na točki Nemo.

Leta 1997 so znanstveniki zaznali enega najglasnejših podvodnih zvokov, kar jih je bilo kdaj zabeleženih. Zvok so ujeli podvodni mikrofoni, oddaljeni več kot 3000 milj. Znanstveniki ameriške Nacionalne uprave za oceane in atmosfero (NOAA) so se spraševali, katero živo bitje bi lahko bilo tako veliko, da bi ustvarilo tako glasen zvok pod vodo. Kasneje se je izkazalo, da je bil posnet zvok lomljenja ledu z Antarktike.

Vir: ATI

(Visited 218 times, 3 visits today)
Close