To so veščine, ki bodo otrokom prišle prav za celo življenje

9 septembra, 2021

Otroci se danes učijo uporabljati pametne telefone, objavljati na družabnih omrežjih ter obdelati fotografije. A obstajajo mnogokrat že malo pozabljene veščine, ki jim bodo prišle prav za celo življenje.

Mnogi strokovnjaki so celo mnenja, da so to znanja, ki bi jih morali učiti v šolah.

Gospodinjska dela

Otroci morajo razumeti, da se nič ne opere in počisti samo od sebe. Hkrati pa se morajo naučiti, kako se tem stvarem streže. Mnoge ženske vedo povedati, da matere svojih sinov ne naučijo osnov čistega perila, npr. Bodite zgleden primer in začnite učiti o tem že od malih nog. Naučijo se lahko pranja perila, pomivanja posode (oz. upravljanja s pomivalnim strojem), sesanja prahu, čiščenja oken, čiščenja umivalnika, pospravljanja mize, pospravljanja svoje sobe – in predvsem pospravljanja za seboj.

Kuhanje

Otroci lahko pri kateri koli starosti pomagajo v kuhinji. S tem, da jih vključimo, jim damo priložnost, da spoznajo, kaj je to naravna domača hrana. Skupaj lahko iščemo recepte, izbiramo zelenjavo in jo pripravljamo na otrokom všečen način. S tem vzgajamo tudi odnos do hrane. S starostjo lahko otrok prevzema vse večji del, do tega, ko si brez težav zna sam skuhati kosilo. Ob tem ne pozabimo govoriti o varnosti v kuhinji.

Čut za naravo

Igranje v naravi, bosih nog naokrog, vdihavanje čiste zraka – vse to so navade, ki jih je dobro priučiti otrokom. Danes toliko časa preživijo v notranjih prostorih, da pozabljajo na raziskovanje in tudi na to, kako se znajti, ko ti je dolgčas. Hkrati je tudi v naravi mogoče priti do hrane – tako na vrtu kot v gozdu. Naučimo se skupaj, kaj je užitno.

Vrtnarjenje

Nič ni bolj nagrajujoče za otroka, kot videti, kako je vzklila rastlina, ki jo je posadil – in kako je obrodila. Za začetek z otroki posadite grah, paradižnike, solato, špinačo in korenje. Kaj tekne bolj od svežega mladega graha, ko počiš strok in loviš zelene kroglice v usta kar na vrtu? S starejšimi otroki pa skupaj opravljamo vsa dela na vrtu.

Priprava ozimnice

Naše babice so ozimnico vedno shranjevale tudi za zimo – s konzerviranjem, s fermentacijo pa pridobimo od hrane mnogo več kot od vsake super uvožene hrane z dodanimi probiotiki. Danes je vse na voljo v vseh letnih časih, a otroci bodo s tem, ko se bodo naučili postopkov za shranjevanje živil, dobili znanje za vse življenje.

Popravila pohištva

S pohištvom je podobno kot z oblačili – ko je nekaj ‘pokvarjeno’, zamenjamo. Kaj pa če bi preprosto privili tisti razmajani ‘šrauf’ ali zamenjali nogo na stolu, morda sami izdelali klopco za na vrt? Ni tako težko, skupaj boste preživeli prijeten del dneva, hkrati pa bodo otroci osvojili novo znanje – kar tako, mimogrede.

Sprostitev

Tako kot mi, so tudi otroci v večjem stresu kot včasih. In najverjetneje bodo, ko odrastejo, še bolj potrebovali znanje o tem, kako se sprosti. Otrokom mora biti kdaj dolgčas, opozarjajo vsi strokovnjaki po vrsti. Spodbujajte jih k sanjarjenju, usedite se z njimi in njihovimi mislimi, fantazijami in čustvi.

 

 

Vir: EcoParent

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 73 times, 3 visits today)