Avtor IFM foto: shutterstock.com 11:38 dop ZANIMIVO

To rastlino gotovo poznate – a ponavadi uživamo le korenino …

Na hren se običajno spomnimo v velikonočnem času. Toda rastlina je na voljo vse leto, če jo imate na vrtu pa si kdaj privoščite tudi prav tako užitne in pikantne cvetove ter liste!

Navadni hren (Armoracia rusticana) je trajnica z odebeljeno korenino. Zraste lahko do 150 centimetrov, prepoznaven pa je po dolgih nazobčanih listih. Majhni beli cvetovi so združeni v socvetjih.

Hren uspeva na vseh vrstah vrtnih tal, prija pa mu vlažno in odcedno rastišče. Nanj pogosto naletimo na opuščenih njivah in travnikih. Hren razmnožujemo s približno 20 centimetrov dolgimi koreninskimi poganjki, ki jih sadimo spomladi.

Priporočljivo ga je saditi v bližini krompirja, saj odganja koloradske hrošče.

Korenino običajno izkopavamo do jeseni, nekje do novembra.

Dobrodošel v številnih jedeh

Liste uporabljalo za zavijanje različnih jedi, podobno kot pripravljamo sarmo. Mlade liste lahko uživamo presne v različnih solatah.

Cvetovi pa se podajo k vsaki jedi kot privlačen pikanten okras.

Naribano korenino prav tako lahko uporabljamo skoraj pri pripravi vseh jedi, še posebno mesnih. Če se vam zdi okus preveč pikanten, hren toplotno obdelajte, v nasprotnem pa ga dodajte jedem šele na koncu kuhanja ali pred serviranjem.

Hren je bogastvo C vitamina

Hren je tudi učinkovito domače zdravilo. Najbolj učinkovit je svež, zato je najbolje, da ga izkopavamo oziroma kupujemo sproti. V hladilniku se namreč korenina hitro izsuši.

Pomaga pri prehladih in kožnih obolenjih, pospešuje prebavo in prekrvavitev. Hren vsebuje veliko vitamina C in B, žvepla, betakaroten, gorčična olja ter deluje antibiotično. Hrena ni priporočljivo uživati pri rani na želodcu.

Obkladki iz naribanega hrena pomagajo pri blaženju bolečin, liste pa polagamo na čelo pri lajšanju glavobola.

(Visited 292 times, 1 visits today)
Close