To je čudežno zdravilo za mnoge bolezni, priznavajo tudi zdravniki

9 julija, 2021

Ameriško lokalno gibanje zdravnikov po novem na recept predpisuje ‘Čas, preživet v naravi’, kot najboljše možno zdravilo za naraščajoč seznam bolezni sodobnega časa.

Stopnja depresije in tesnobe narašča, epidemija debelosti se še povečuje – po zadnjem štetju Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni je eden od treh odraslih v ZDA in skoraj vsak peti otrok debel – zdravniki izgubljajo potrpljenje. Tablet in postopkov nikakor ne opuščajo, a da bi svojim pacientom pomagali, da ne bi postali še težji, bolj žalostni ali bolj bolni, jim predpisujejo čas, preživet v naravi.

Ko zdravnik napiše recept za naravo

V večjih zdravstvenih centrih se odpirajo raziskovalni inštituti za naravo in zdravje. Elektronski sistemi zdravstvenih evidenc so začeli že pred dvema letoma vključevati recepte za naravo tako kot za zdravila. Ena večjih zdravstvenih zavarovalnic pa je začela ponujati spodbude za izdajanje receptov za naravo. Ti recepti imajo različne oblike, od splošne spodbude, da se vsaj dvakrat na teden pacienti odpravijo v naravo, do posebnih navodil za aktivnost, lokacijo, trajanje in pogostost.

Zdravniki pobudniki pravijo, da je čas, da začnemo o naravi razmišljati ne le kot mestu za rekreiranje, temveč tudi kot družbeni dejavnik zdravja.

Zakaj zdravniki predpisujejo naravo na recept?

Izpostavljajo dva razloga, prvi je povezan s tem, kaj lahko narava naredi za nas. Znanstveniki so izpostavili, da dražljaji v naravi – vonj rastlin, pogled na drevesa, ki se zibajo v vetriču, zvoki ptic, potokov in šumenje listja – skupaj aktivirajo nezavedno nadzorovane funkcije “počitka in sprostitve” našega telesa, ki ureja naš parasimpatični živčni sistem. Na ta način narava znižuje krvni tlak, znižuje raven stresnih hormonov, spodbuja fizično celjenje, krepi delovanje imunskega sistema, dviguje samozavest, izboljšuje razpoloženje, zmanjšuje bolečine in vnetja.

Drugi – in pogostejši – razlog, da zdravniki predpisujejo naravo, je, da z aktiviranim parasimpatičnim sistemom, narava postane odličen kraj za koristne stvari, ki jih sicer ne bi počeli, kot je vadba.

Narava je že od nekdaj “zdravilo”

Zdravniki že tisočletja spodbujajo svoje paciente, naj gredo v naravo. Hipokrat je hojo označil za “najboljše človekovo zdravilo”. Zdravniki iz dinastije Han so spodbujali “vaje” na prostem, da bi preprečili staranje. Do sredine 40. let prejšnjega stoletja pa so bolnike s tuberkulozo pošiljali na gorski zrak, da so se nadihali “čarobnega zraka”.

 

Vir: Outside

Nazaj na kategorijo zanimivo.
(Visited 260 times, 1 visits today)