Avtor BR; foto: shutterstock.com 12:43 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Postovka je dobila ime zaradi značilnega “postajanja” v zraku

Prisotnost postovke v ekosistemu se kaže predvsem v boljši kakovosti življenja ljudi.

Postovka (Falco tinnunculus) je srednje velika ujeda iz družine sokolov, ki od konca repa do konice kratkega kljuna meri okrog 35 cm, razpon njenih peruti pa je približno 75 cm.

Pogosto jo lahko opazujete, kako na mestu lebdi v zraku, takrat svoj dolgi rep usmeri proti tlom in ga razširi v pahljačo. Na njenem rjasto rjavem hrbtu so dobro vidne črne pege, ki krasijo tudi njen svetlo rjav trebuh.

Pod očmi ima pas temno obarvanih peres – ‘brke’. Konci letalnih peres so črni, kot tudi ostri kremplji na njenih rumenih prstih.

Razlike med spoloma

Samica ima zgornjo stran repa sivo rjavo in temno progasto, medtem ko ima samec zgornjo stran repa modrosivo in brez vzorca. Na končnem robu repa imata oba širok črn pas. Za samca je značilna siva glava, medtem ko je glava samice rjavo obarvana in opaznimi vzdolžnimi črtami.

Postovka je specializirana za lov majhnih sesalcev, žuželk in ptic

Postovka je aktivna podnevi, ki največkrat lebdi v zraku in opreza za voluharji, ki so njena najljubša hrana, ne brani se niti rovk, miši ter večjih žuželk. Zaradi značilnega postajanja v zraku dobila ime, pogosto pa lovi tudi iz zasede. Opazite jo lahko, ko čepeč na vrhu droga električne napeljave, na žici ali drevesu s svojim izjemnim vidom išče plen.

Najbolje se počuti v odprti pokrajini, kjer se prepletajo njive, mejice in travniki, vendar je precej prilagodljiva vrsta, zato jo lahko vidite gnezditi in loviti tudi v središču mest. V mestih njeno prehrane predstavljajo manjši ptiči.

Razmeroma pogosta ptica pri nas

V mestu običajno gnezdi na dostopnih podstrešjih ali v luknjah in linah visokih stavb. Izven mest pa jajca vali v zapuščenih gnezdih vran ali v drevesnih duplih, saj si gnezda sama ne gradi. Gnezdi od marca do junija, sicer pa je v naših krajih prisotna skozi vse leto.

Postovka je pri nas še razmeroma pogosta vrsta, a je na rdečem seznamu ptičev gnezdilcev Slovenije uvrščena kot ranljiva vrsta. Predvsem opuščanje tradicionalnega ekstenzivnega kmetijstva in uvajanje intenzivnega kmetijstva postovko resneje ogroža.

Vir: Notranjski regijski park

(Visited 231 times, 1 visits today)
Close