12:33 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Plavček, ptica z modro kapo, ki jo lahko opazujemo čez celo leto

Plavček je dobil svoje ime po modrem perju na glavi in zato ga hitro prepoznamo, še posebej jeseni in pozimi, ko je pogost obiskovalec krmilnice.

Plavček (Parus caeruleus ali Cyanistes caeruleus) je majhen ptič, manjši tudi od velike sinice. Zaradi majhne okroglaste glave, ki jo stiska med ramena, pisanih barv ter živahne narave, je to ptico vedno veselje opazovati.

Prepoznamo ga po modri kapi, modrih krilih in modrem repu brez belih peres ob strani. Njegov trebuh in prsi so rumeni z ozko črno progo po sredini trebuščka, hrbet pa je olivno zelen. Bel obraz pa krasi temna, sivomodra črta preko oči, ki se nadaljuje v ovratnik.

Samec in samica sta si na videz zelo podobna, vendar je samica navadno nekoliko manj izrazitih barv. Mladi plavčki imajo rumenkast obraz, njihov rep, krila in čepica pa so bolj zeleno modre barve.

Za mladiče skrbita oba starša

Čas gnezditve za plavčka je med aprilom in majem, običajno v drevesnem duplu ali luknji v zidu. Samica rada postelje z mahom, perjem in dlako tudi v gnezdilnici, ki jo na drevo namestimo ljudje. V času, ko samica vali, ji hrano prinaša samec. Potem ko se iz drobnih belih jajc, poškropljenih z rdečkasto rjavimi pikami, izvalijo mladi plavčki, hrano zanje iščeta oba starša.

Plavček je zelo pogosta in celoletna vrsta pri nas

Pri izbiri življenjskega prostora ni izbirčen, njegova edina zahteva je drevje, zato je prebivalec tako listnatih in mešanih gozdovih z bujno podrastjo, kot tudi mestnih parkov in vrtov. Spada med sinice in pogosto je poimenovan kar sinička.

Plavčkova radovedna narava mu omogoča najti različne vire hrane. V toplem delu leta se hrani predvsem z drobnimi nevretenčarji in na ta način zmanjšuje škodo, ki bi jo sicer povzročile nekatere ličinke žuželk. Pozimi pa predvsem semena in plodove, ki so mu na voljo v bližnji okolici in krmilnicah.

Vir: DOPPSNotranjski regijski park

Poglejte si še več zanimivih ptic:
od gozdnih specialistov do ptic Divje Slovenije

(Visited 490 times, 4 visits today)
Close