Avtor BR; foto: shutterstock.com 5:44 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Planinski orel je nesporni gospodar slovenskega neba

Pri nas naj bi skupno živelo 25 parov planinskega orla v Julijskih Alpah, Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah, v hribih nad Vipavsko dolino, na Kraškem robu, v Snežniškem gorovju in v hribih nad Kolpo.

Planinski orel (Aquila chrysaetos) je ptica roparica in velja za največjega ptiča v Sloveniji.

Njegov krepak let boste prepoznali po globokih zamahih dolgih in širokih peruti. Pogosto jadra v paru nizko nad pobočji, kjer gnezdi. S prečesavanjem okolice išče hrano. Dober vid mu omogoča, da svoj plen z ostrimi kremplji zgrabi, s kljunom razkosa in poje.

Planinski orel pri hrani ni izbirčen, saj lovi zajce, svizce, lisice, miši, ptiče, mlade gamse, rise ter drobnico. Ne odpove se niti mrhovini.

Par si je zvest vse življenje

Ko si enkrat izbere območje gnezdenja, ki je običajno nedostopno mesto v skalni steni, se bolj ali manj stalno zadržuje na tem območju. Povejmo še, da velja za zelo zvesto ptico, saj navadno par ostane skupaj celo življenje.

Samica od aprila do maja znese eno do dve jajci, ki jih vali mesec in pol. V primerih, ko se eden od mladičev zvali kakšen dan pred drugim, se nemalokrat zgodi, da večji mlajšega izrine iz gnezda. Ta običajno pogine, ker še ne zna leteti. Samec prinaša hrano samici in mladičem, ki jih greje. V trenutku ko naraščaju zraste puh, hrano prinašata oba starša. Po približno 70 dneh pa se začnejo letalske ure malih orlov.

Planinski orel je največja ptica pri nas in je zavarovan

Da gre za res veličastno ptico, dokazujejo številke, razpon njegovih kril je tudi več kot dva metra, od kljuna do repa pa meri 90 centimetrov. Prepoznali ga boste po temno rjavem perju ter pravokotnem in dolgem repu. Medtem, ko ima na vratu in zadnjem delu glave perje svetlejše, zlatorjave barve.

V Sloveniji naj bi živelo 25 parov planinskega orla, ki so zavarovani. Sicer nima veliko naravnih sovražnikov, še največjo nevarnost mu predstavlja prav človek.

Vir: DOOPS, Triglavska zakladnica

Spremljajte našo rubriko SVET PTIC za še več zanimivih ptic Slovenije.

(Visited 347 times, 22 visits today)
Close