Avtor BR; foto: shutterstock.com 5:47 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Kupčar – ptica, ki gnezdi na visokih kraških planotah in v Alpah

Selivka, ki zimo preživi v Afriki, spomladi pa se vrne na območje gnezdenja.

Kupčar (Oenanthe oenanthe) je tako velik kot domači vrabec, v Sloveniji pa, za razliko od vrabca, velja za redko vrsto.

Samec ima okrasto obarvano grlo in prsi zvezno prehajajo v bel trebuh. Poleti ga prepoznate po pepelnato sivem hrbtu, tilniku in glavi ter enotno črno obarvanih krilih. Od njegovega koničastega črnega kljuna se preko oči vleče črn pas, ki se proti tilniku nekoliko širi. Nad očesom ima belo progo. Jeseni in pozimi samčevo sivo obarvan zgornji del telesa zamenja rjava barva, peresa na krilih pa se obarvajo svetlo rjavo; svojo izrazitost izgubi tudi črna očesna maska.

Samica ima podoben vzorec kot samec v poletnem perju, hkrati pa njene barve niso tako izrazite. Krila so temno rjava, hrbet, tilnik in glava rjavo sive barve, pa tudi črne maske nima. Razmeroma dolge noge so tako pri samcu kot samici temno sive barve.

Kupčar se prehranjuje z majhnimi nevretenčarji

Kupčar je ptica selivka, ki se spomladi vrne iz prezimovališča v Afriki na območja gnezdenja. Aprila in maja nanese nekaj trav, mahu in dlak med kamne, v razpoko v skalah ali zidu, v zajčji brlog in v tako gnezdo znese 5 ali 6 jajc. Najbolj mu je všeč odprta kamnita pokrajina visoko nad morjem, kjer so pašniki in travniki, ločeni s kamnitimi zidovi, mnogokrat pa gnezdi tudi na barjih. Prehranjuje se z majhnimi nevretenčarji: večinoma žuželkami, pajki, polži ter deževniki.

Populacija upada

V splošnem velja, da populacija kupčarja upada, a evropska populacija je za zdaj še dovolj velika, da ptica ni ogrožena. Pri nas pa velja za redko vrsto, ki gnezdi na visokih kraških planotah in v goratih predelih, v Alpah. V nižinah ga lahko opazujete med selitvijo.

Vir: Notranjski regijski park

(Visited 240 times, 1 visits today)
Close