6:04 pop ZANIMIVO

Svet ptic: Belorepec je ime dobil po belem klinastem repu

Ta velika ujeda se zadržuje predvsem v bližini voda, kjer se prehranjuje in gnezdi.

Belorepec (Haliaeetus albicilla) je pravi jadralec, z razponom kril med 220 in 250 cm. Za vrsto velja, da je samica nekoliko večja od samca.

Ptico prepoznate po tem, da ima glavo svetlejše barve ter da ima velik rumenkast kljun. Mlajše ptice imajo temnejše obarvano perje. Za odrasle osebke pa so značilna dolga jadralna krila ter kratek bel rep klinaste oblike, po katerem je vrsta dobila tudi ime. Vrsta sodi med tipične jadralce, saj zelo spretno jadra in izkorišča zračne tokove.

Opazujemo ga lahko tudi pri nas v bližini voda

Njegov življenjski prostor je v bližini voda, kjer lovi predvsem ribe v zgornjih plasteh vode. Ne odpove se niti mladim srnam, lisicam, zajcem, pozimi je dobra tudi mrhovina. Nekje v bližini vodnih teles zgradi tudi veliko gnezdo na drevesu. V marcu samica znese 1 do 3 jajca, mladiči pa iz gnezda poletijo v začetku junija.

Vrsta je razširjena po Evropi in Aziji. V Evropi je največ belorepcev na Norveškem in v vzhodnem in severovzhodnem delu stare celine. Po podatkih ornitologov se pri nas redno pojavlja na mokriščih Cerkniško jezero in Medvedce ter ob Dravi in Muri.

Vir: DOPPS, Life Kočevsko

(Visited 57 times, 1 visits today)
Close