12:00 pop ZANIMIVO

Strojništvo vse bolj privlačno tudi za dekleta

Zaključila se je 7. Poletna šola strojništva, ki je potekala med 18. in 21. avgustom 2020 na Fakulteti za strojništvo UL. Udeležilo se je je 82 otrok, med njimi skoraj 15 odstotkov deklet. Delavnice so potekale ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov glede koronavirusa in v skladu s priporočili NIJZ. Devet delavnic je zato, z namenom ohranjanja čim manjših skupin, potekalo v dvanajstih učilnicah in laboratorijih. Organizatorji in mentorji so ves čas skrbeli, da so udeleženci na varen in zabaven način spoznavali svet tehnike in strojništva in jim omogočili, da so se vanj tudi aktivno vključili.

 

Na Fakulteti za strojništvo UL številne aktivnosti usmerjajo v osnovnošolce in dijake. Ena od njih je tudi Poletna šola strojništva, ki je namenjena učencem od zaključenega 6. razreda osnovne šole do zaključenega 3. letnika srednje šole. V letu 2020 so jo organizirali že 7. leto zapored, kar kaže na to, da postaja tradicionalna. Letošnje leto so kljub koronavirusu zabeležili rekordno število udeležencev, in sicer 82. Razveseljivo je dejstvo, da je bilo med njimi skoraj 15 odstotkov deklet, kar priča o tem, da postaja strojništvo vse bolj privlačno tudi zanje. Koronavirus ni vplival na udeležbo je pa močno posegel v organizacijo poletne šole, poskrbeti so namreč morali za razkuževanje, obrazne maske, varnostno razdaljo in manjše skupine otrok, 9 delavnic je tako potekalo v 12. učilnicah in laboratorijih. Organizatorji in mentorji so ves čas skrbeli, da so udeleženci na varen in zabaven način spoznavali svet tehnike in strojništva in jim omogočili, da so se vanj tudi aktivno vključili.

Poletna šola strojništva temelji na konceptu zasnuj, izdelaj, preizkusi ter na individualnem pristopu mentorjev do udeležencev, kar je mogoče tako zaradi majhnih skupin, kot tudi zaradi velikega števila mentorjev. Vsi udeleženci so izdelali svoj izdelek in ga na koncu odnesli domov, ob tem pa so spoznali še osnove posameznega področja, ki ga je delavnica pokrivala ter delovanje profesionalne opreme, ki se na tem področju uporablja.

Med 18. in 21. avgustom so udeleženci Poletne šole strojništva ustvarili prenosno vremensko postajo, hidravlično roko, solarni panel, se preizkusili v 3D tisku, gradnji modela letala ter gradnji in preizkušanju modela avtomobila. Preganjali so vročino z USB hlajenjem zraka in pijače, tekmovali v izdelavi in vožnji modelov avtonomnih električnih vozil ter poizkusili predreti balon z laserjem. Spoznali so tudi delovanje infrardeče termografije in dobili svoj toplotni posnetek, predvsem pa so se zelo zabavali.

Udeleženci so bili nad poletno šolo navdušeni, številni med njimi pa že razmišljajo, da bi svojo študijsko pot nadaljevali prav na Fakulteti za strojništvo UL.

 

Poletno šolo strojništva podpira ZOTKS (Zveza za tehnično kulturo Slovenije).

(Visited 103 times, 1 visits today)
Close