Avtor IF; adobestock 5:55 pop ZANIMIVO

Ste že kdaj slišali za Jiaogulan, poznan kot rastlina nesmrtnosti?

Zaradi številnih zdravilnih učinkov ji pravijo tudi pomlajevalna rastlina ali zel nesmrtnosti.

Rastlina nenavadnega imena Jiaogulan (Gynostemma pentaphyllun) je znana tudi kot južni ginseng, saj izvira iz južne Azije in ima podobne zdravilne učinke kot bolj znana korenina ginsenga.

V nekaterih predelih Azije kjer čaj redno uživajo, prebivalci v povprečju dosegajo presenetljivo visoko starost.

Številni zdravilni učinki

Rastlina je znana predvsem po tem, da znižuje raven slabega holesterola, pomagala pa naj bi tudi pri sladkorni bolezni, debelosti in obolenjih jeter, ter zmanjševanju stresa. Krepi imunski sistem, pomaga pri motnjah presnavljanja, pomaga pri migrenah in ženskih težavah, blaži kašelj, znižuje povišano telesno temperaturo. Rastlino uvrščamo med adaptogene, saj pomaga našemu telesu, da se samo postavi v ravnovesje.

Čaj Jiaogulan

Čaj dokazano z medicinskimi raziskavami izboljšuje odziv telesa na inzulin in je dobrodošlo podporno zdravilo ob sočasnem jemanju predpisanih zdravil. Potrebno pa ga je uživati previdno, saj lahko povzroči nizko raven sladkorja v krvi.

Dokazali so tudi zmanjševanje telesne teže pri jemanju izvlečka rastline, ter lažje obvladovanje stresa. Za izvajanje terapije prelijemo sveže ali posušene liste z vročo vodo in pustimo stati do 10 minut.

Dnevno lahko popijemo do liter čaja.

Zelišče na splošno velja varno za uporabo, vseeno pa je potrebno biti pozoren na morebitne stranske učinke. Pred začetkom uživanja v zdravilne namene se je dobro posvetovati z zdravnikom.

Rastlino pa ni uporabna samo za pripravo čaja. Vršički poganjkov po okusu spominjajo na sladki koren, a bolj grenijo in jih lahko dodajamo solatam ali različnim omakam in enolončnicam.

Gojimo jo lahko doma

Tradicionalno kitajsko zelišče je vzpenjavka iz družine bučnic in lahko zraste do štiri metre. Je prezimna, poganjke pa lahko nabiramo od pomladi do jeseni.

Gojimo jo lahko tudi v lončkih, vendar je v tem primeru dobro, da jo čez zimo prenesemo v notranjosti. Zagotoviti ji moramo dovolj posredne svetlobe. Tako lahko liste trgamo tudi v hladnejših mesecih. Jiaogulan je mogoče kupiti v nekaterih slovenskih vrtnarijah.

(Visited 51 times, 9 visits today)
Close