Avtor BR; foto: adobestock 12:40 pop ZANIMIVO

Spoznajte volemijo – rastlino iz časa dinozavrov, ki raste tudi v Ljubljani

Botanični vrt Univerze v Ljubljani je bil izbran v osemindvajseterico evropskih vrtov za sodelovanje v svetovnem projektu varovanja volemije.

Od leta 1994, ko so jo odkrili v nedostopni soteski v Avstraliji je Wollemia nobilis postala ena izmed rastlinskih vrst, ki je del prvega svetovnega naravovarstvenega projekta Wollemi pine mettacolection.

Botanic Garden Sydney je na osnovi referenc in znanja o naravovarstvu izbral 28 vrtov iz Evrope in Anglije, 5 iz Avstralije in enega iz ZDA za sodelovanje v projektu. Med izbranimi vrtovi je tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki je v varovanje in preučevanje dobil 6 primerkov volemije štirih različnih genotipov.

V Ljubljani bodo spremljali, kako se volemija obnaša v naših klimatih, da bi skupaj z ostalimi vrtovi po svetu poiskali najbolj primerno območje izven Avstralije, kjer bi volemija lahko preživela.

Živi fosil: Wollemia nobilis

Volemija je botanično odkritje 20 stoletja, saj je veljala za izumrlo že več milijonov let. Pred 200 milijoni let, ko se je družina aravkarijevk (Araucariaceae), kamor novi rod spada, pojavila, naj bi bila širše razširjena na tedaj skupnem kontinentu južne poloble Gondwani.

Vir: Botanični vrt Univerze v Ljubljani

(Visited 155 times, 5 visits today)
Close