11:03 dop ZANIMIVO

Rožmarin – začimba, zdravilna rastlina in simbol ljubezni

Ena najbolj prepoznavnih sredozemskih rastlin je rožmarin (Rosmarinus officinalis). Ni le prijetnega videza in vonja, temveč se ponaša tudi z lepim imenom – morska rosa, kar pomeni prevod njegovega latinskega naziva.

Avtor: IF

Rožmarin so kot začimbo in zdravilno rastlino cenili že stari Grki in Rimljani. Veljal je tudi za simbol ljubezni, zato so mladoporočencema iz rožmarinovih vejic spletali venčke. V 16. stoletju so začeli iz rožmarina njega destilirati eterično olje za pripravo parfumov. Olje danes uporabljajo v kozmetični in parfumski industriji.

Začimba: listi in cvetovi

Rožmarin najpogosteje uporabljamo kot začimbo. Odličen je za jedi na žaru, obare, mesne in zelenjavne omake, ragu. Dobro ga je dodajati mastnim jedem, saj pomaga razkrajati maščobe v živilih. Z mehkimi vršički poganjkov lahko popestrimo solate ali jih dodajamo v sirne, jogurtove in skutine namaze. Rožmarin je tudi sestavina nekaterih likerjev.

Uporabni so cvetovi in listi. Slednje lahko nabiramo vse leto. Podolgovati trdi listi podobni iglicam so rahlo porasli z dlačicami. Rastlina ima najbolj privlačen videz v času cvetenja, od marca do junija. Cvetovi so nežno modre barve. Oboje lahko uporabljamo sveže ali posušene. Ker listi s sušenjem postanejo še trši, jih je dobro zdrobiti ali celo zmleti. Ponašajo se z aromatičnim vonjem in smolnatim, rahlo grenkim okusom.

Zdravilni učinki rožmarina

Rožmarin je cenjen zaradi vsebnost eteričnega olja in kot vir antioksidantov. Za zdravilne namene uporabljamo sveže ali posušene dele rastlin, eterično olje, tinkture. Rožmarin izboljšuje prebavo, pomaga pri glavobolu, omotici, slabemu spominu, motnjah prekrvavitve, bolečinah v sklepih in mišicah, pri poškodbah ustne votline in žrela pa tudi pri zunanjih ranah, ki se slabo celijo.

V zdravilne namene najpogosteje uživamo čaj. Sveže ali posušene rožmarinove liste prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati do 15 minut. Precedimo in popijemo tri skodelice dnevno.

Za lajšanje bolečin v sklepih in mišicah pripravimo kopel. Rožmarin prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati pol ure ter precedimo. Tekočino dodamo vodi segreti na približno 35 stopinj Celzija in v njej namakamo prizadete dele do 20 minut.

Vzgoja na vrtu ali v loncu

Zimzelena, do dva metra visoka grmičasta rastlina pri nas dobro uspeva predvsem na Primorskem, v notranjosti države pa jo je pozimi zaradi nizkih temperatur potrebno zaščititi ali umakniti v zaprte prostore. Uspeva lahko tudi v večjem koritu.

Vas zanima, kako vzgojiti ingver ali kurkumo?

(Visited 405 times, 6 visits today)
Close