Avtor IF; foto: shutterstock.com 12:36 pop ZANIMIVO

Ricinus – smrtno nevarna semena, a zdravilno olje

Kloščevec ali ricinus (Ricinus communis) je večji grm ali manjše drevo, ki izvira iz južnih predelov Sredozemlja, vzhodne Afrike in Indije.

Danes je razširjen v toplejših predelih zaradi pridobivanja ricinusovega olja, mnogi pa ricinus na vrtovih gojijo kot privlačno okrasno rastlino.

Kloščevec je prepoznaven po velikih listih na dolgih pecljih, ki so sprva rdečkasto obarvani, kasneje pa pri večini sort postanejo zeleni. Cvetovi so rumenkasto zeleni ali rožnato rdeči. Plodovi so videti kot majhne ježice, ki vsebujejo seme, podobno fižolu, z veliko vsebnostjo olja.

Ricin

Semena vsebujejo zelo strupen v vodi topni ricin in že štiri zaužita zrna lahko povzročijo smrt človeka!

Ricin v manjši meri vsebujejo tudi drugi deli rastlin in zato lahko povzročijo alergije in trajne poškodbe živčevja, kar ponekod občutijo slabo plačani in neprimerno zaščiteni obiralci plodov.

Široko uporabno olje

Pri pridobivanju ricinusovega olja izločijo ricin, tako da olje ni več strupeno. Nasprotno, je zdravilno in ga uporabljamo tako za lajšanje nekaterih bolezenskih težav kot v kozmetiki.

Ricinusovo olje zmanjšuje vnetja in bolečine, izboljšuje delovanje imunskega sistema in jeter, pomaga pri žolčnih kamnih in hemeroidih, ter cistah na maternici in jajčnikih. Potrebno pa je upoštevati uživanje priporočenih odmerkov, saj v večji količini povzroča hudo diarejo.

Ricinusovo olje ugodno delujetudi na kožo saj je užinkovito proti manjšim gubam, strijam in podočnjakom. Olje čisti mastno kožo in deluje protivnetno, odpravlja akne, blaži opekline, preprečuje nastanek ekcemov in alergijskih reakcij. Ricinusovo olje krepi tudi rast las, trepalnic in obrvi.

(Visited 448 times, 11 visits today)
Close