5:16 pop ZANIMIVO

Prihaja februar, ko začnemo z vzgojo lastnik sadik

Pred nami je mesec februar, ko že s polno paro začnemo z vzgojo lastnih sadik, zato smo za vas za rokav pocukali Brigito Šušterič, ki je pripravila nekaj nasvetov, kako se pravočasno pripravimo na novo sezono.

Vzgoja lastnih sadik po korakih

1. Pripravimo si semena – najboljše je če naredimo seznam semen, ki jih letos želimo na vrtu in preverimo staro zalogo. Za stara semena priporočam test kaljivosti, saj se le tako lahko prepričamo, da semena kalijo. Pravočasno si dokupimo tista, ki nam manjkajo ali slabo kalijo.

2. Pripravimo lončke, posodice, korita – kjer bomo letos vzgajali sadike. V gospodinjstvu se najde veliko ločkov ali posodic, ki jih lahko ponovno uporabimo.

Pomembno: vse stare posodice, kjer smo lansko leto že vzgajali sadike, očistimo s sodo bikarbono. Na ta način preprečimo širjenje okužb in bolezni naprej na nove sadike, ki bodo tam rasle.

3. Pripravimo si zemljo ali kupimo substrat.

Nekaj možnih domačih kombinacij:

  • Vrtna zemlja (peščena) + kompost
  • Krtine + kompost
  • Listovka + kompost
  • Kompost
  • Vrtna zemlja (peščena) + organska gnojila

4. Pripravimo in uredimo si mesto v hiši, kjer bomo sadike vzgajali. Najbolj primerno mesto je okenska polica, kjer vsaj za nekaj ur posije sonce. Za kalitev pa priporočam zelo toplo mesto, vse do 26°C.


Še več takšnih super nasvetov pa najdete tudi v knjigi Vzgoja lastnih sadik, če še nimate svojega izvoda, si ga le zagotovite tukaj.

(Visited 389 times, 1 visits today)
Close