8:12 dop ZANIMIVO

Poznate zdravilno rastlino, ki smo ji včasih rekli kar ‘srčki’?

Na tankih steblih se razvijejo drobni beli cvetovi, iz katerih nastanejo semenski plodovi značilne srčaste oblike.

Navadni plešec (Capsella bursa-pastoris) je do 40 centimetrov visoka nevpadljiva rastlina, ki uspeva na travnikih, pašnikih in njivah.

Nadzemne dele navadnega plešca uporabljamo za čaje in tinkture, iz njih pa izdelujejo tudi farmacevtske proizvode. Rastlina vsebuje eterična olja in flavonoide.

V ljudskem zdravilstvu so navadni plešec uporabljali za ustavljanje krvavenja po porodu in pri vseh oblikah notranjih krvavitev, tudi krvavitvi iz nosu. Poleg tega deluje antiseptično in je diuretik, kar pomaga pri zdravljenju vnetega mehurja.

Zdravilni poparek

Pri bolečih menstruacija pomaga poparek na osnovi navadnega plešca. Za ta namen dele sveže ali posušene rastline prelijemo s prevreto vodo in pustimo stati deset do petnajst minut. Skodelico napitka spijemo med obrokom do štirikrat dnevno. Za zaustavljanje notranjih krvavitev si lahko pripravimo tudi sok na osnovi navadnega plešca, in sicer tako, da dve pesti zelišča zmeljemo skupaj z vodo. Tekočino odcedimo in jemljemo trikrat na dan do dve jedilni žlici. Proti krvavenju iz nosu izvajamo inhalacije in izpiranje nosnic z ohlajenim poparkom.

Plešec užiten – z nekaj previdnosti

Kot vse rastline ima lahko tudi navadni plešec nezaželene stransko učinke. Čezmerni odmerki in dalj časa trajajoče jemanje lahko motijo zdravljenje zvečanega in zmanjšanega krvnega tlaka, delovanje ščitnice in srca ter stopnjujejo pomirjevalni in uspavalni učinek.

Poleg tega navadni plešec ni primeren za nosečnice, ker lahko povzroči splav. Nekdaj so namreč rastlino uporabljali v ta namen.

(Visited 15.998 times, 9 visits today)
Close