Avtor IF 10:22 dop ZANIMIVO

Poznate zdravilno rastlino, ki lahko uporabljamo tudi namesto žafrana?

Vrtni ognjič (Calendula officinalis) je do 60 centimetrov visok grmiček značilen za Sredozemlje.

Rastlina je enoletnica z razvejanim dlakavim steblom in podolgovatimi prav tako dlakavimi listi.

Na koncu vsake veje se razvije do pet centimetrov veliko koškasto socvetje oranžno-rumene barve, katerega obdajajo ovršni listi. Socvetje tvorijo cevasti cvetovi v sredini in jezičasti na obrobju.

Ognjič cveti od junija do pozne jeseni

Cvetovi imajo značilen vonj. Uporabljamo sveže ali posušene jezičaste cvetove, ki jih najpogosteje pripravljamo kot poparek. Prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati deset minut ter precedimo.

Zdravilno delovanje

Ognjič ima protivnetno in protimikrobno delovanje, deluje tudi diuretično. Pomaga pri prebavi, lajša vnetje želodca in črevesja, pospešuje izločanje žolča v jetrih, miri krče in pomaga tudi pri zaostali in boleči menstruaciji. Topel čaj je namenjen tudi za izpiranje ustne votline, kjer blaži vnetje sluznice in za grgranje, ki pomaga pri vneti sluznici žrela. Za celjenje ran in pri kožnih vnetjih zaradi poškodbe ali okužbe pripravimo obloge iz lananih krp ali gaze prepojene s hladnim čajem. Oblogo pustimo na rani do uro dolgo, nekajkrat dnevno.

Podoben učinek imajo tudi ognjičeve tinkture in mazila. Poleg tega so pripravki učinkoviti pri pikih žuželk, pri kožnih obolenjih, lažjih opeklinah, ozeblinah, pri vnetjih ven in hemoroidih. Mazila so dobrodošla še za nego občutljive, suhe kože, razpokanih ustnic in suhih ekcemov. Ognjič ima podoben učinek kot arnika, njegova prednost pa je, da ne draži kože.

Namesto žafrana

Sveži listi cvetov lahko popestrijo tudi solato ali druge jedi! Nekoč so jih zaradi barve uporabljali namesto veliko dražjega žafrana. Popke lahko vlagamo v kis ali olje.
Torej, več kot dovolj razlogov, da ognjič najde mesto v vsakem vrtu. Temu je lahko tudi v okras, poleg tega po odganja nekatere vrtne škodljivce.

(Visited 301 times, 2 visits today)
Close