Avtor IF 10:26 dop ZANIMIVO

Poznate zdravilno drevo, ki je zelo podobno lipi?

Lipovec (Tilia cordata) je zelo podoben lipi le da je to nekoliko manjše listopadno drevo in cveti dobra dva tedna kasneje. Tudi listi so nekoliko manjši, najbolj opazna razlika pa je pri cvetovih.

Lipovec ima nad ovršnim listom do petnajst cvetov, medtem ko jih ima lipa največ pet. Cvetovi lipovca so rumenkasto bele barve, ponašajo se z močno aromo in vsebujejo veliko cvetnega prahu. Zato so cenjena čebelja paša.

Za zdravilne namene junija in julija nabiramo cvetove skupaj z ovršnim listom. Najboljši so mladi, komaj odprti cvetovi, saj naj bi s starostjo razvili narkotične lastnosti. Posušene hranimo le do leto dni, saj s časom izgubijo zdravilne učinke. Cvetovi vsebujejo flavonoide, sluzi, čreslovine in eterična olja.

Čaj iz lipovčevih cvetov ima podobne učinke kot lipov čaj

Pomaga predvsem pri prehladnih obolenjih, za lajšanje simptomov gripe, kašlja in hripavosti. Vpliva tudi na sproščanje krčev gladkih mišic. Znižuje krvni pritisk, pomirja. Pitje čaja iz lipovca spodbuja delovanje imunskega sistema, odvajanje vode in znojenje. Zaradi slednjih učinkov uživanje čaja ni primerno za bolnike, ki imajo težave s srcem.
Čaj pripravimo tako, da liste lipovca prelijemo z vročo vodo in pustimo stati 5 do 10 minut, ter nato precedimo. V čajnih mešanicah se dobro dopolnjuje z bezgom in kamilico.

Zanimivo: lipovec za košare

  • Pozimi nabiramo lubje, ki ravno tako služi za pripravo čaja. Lubje vsebuje snovi, ki pospešujejo izločanje žolča.
  • Mladi listi blagega okusa so uporabni v kulinarki predvsem kot dodatek solatam.
  • Lipovec ima zelo mehek les, ki je primeren za rezbarjenje. Iz mehkih delov lubja so nekoč pletli vrvi in izdelovali košare.

(Visited 441 times, 4 visits today)
Close