Avtor IF 7:56 pop ZANIMIVO

Poznate to zel, ki z vonjem spominja na limone?

Uspeva tudi tudi pri nas le da jo je potrebno čez zimo zaščititi ali prenesti v zaprt prostor. Razmnožujemo jo s potaknjenci.

Citronka (Aloysia citriodora) se ponaša s prijetnim vonjem, ki spominja na limone. Do poldrugega metra visoka rastlina izvira iz Amerike. Na grmu se oblikujejo dolgi tanki listi, drobni cvetovi pa so obarvani rožnato ali belo. 

Citronka vsebuje flavonoide in eterična olja. Uporabljamo liste in vršičke, ki jih obiramo vse do oktobra. Tudi posušeni imajo vonj po limoni, a za uporabo v kulinariki so najprimernejši sveži.

Uporabljamo jih za čaje, kot dodatek limonadi, v kulinariki – pa tudi v industriji parfumov.

Citronka pomirja

Čaj deluje pomirjevalno, uspavalno in pozitivno učinkuje na prebavo. Priporočljivo ga je piti zvečer. Nekateri ga uporabljajo tudi pri lajšanju težav zaradi astme in zniževanje telesne temperature. Listi so zelo primerni za pripravo sproščujoče dišečih kopeli.

Previdno z uporabo

Pri pripravi različnih jedi citronka pričara vonj po limoni, vendar jo moramo uporabljati v manjših količinah, sicer jed dobi mnogim neprijeten priokus. Dodajamo jo vsem jedem, ki bi jim dodali tudi limono – tako zelenjavnim in mesnim kot tudi sladicam.

Citronkine liste lahko namakamo v kisu ali olju, iz njih ponekod pripravljajo likerje.

Skupaj z meto, sivko in drugimi aromatičnimi zelišči jo lahko uporabljamo v dišečih blazinicah.

Uporaba citronkinih pripravkov ni priporočljiva za ledvične bolnike, nosečnice in doječe matere.

(Visited 3.969 times, 1 visits today)
Close