Avtor IF 10:30 dop ZANIMIVO

Poznate to užitno rastlino, ki je poznana kot neprava akacija?

Zraste do 30 metrov visoko, skorja je rjava in močno razpokana, krošnjo pa sestavljajo trnate veje.

Navadna robinja (Robinia pseudoacacia)  izvira iz vzhodnih predelov ZDA od koder so jo zanesli na vse konce sveta. Znana je tudi pod imenom neprava akacija.

Užiti cvetovi

Svetlo zeleni listi so pernato deljeni. Beli metuljasti cvetovi so združeni v velika grozdasta socvetja. Z močnim sladkobnim vonjem privabljajo številne žuželke, pomembni so tudi za čebele. Med robinje pogosto napačno imenujejo akacijev med. Zanj  je značilno, da je svetle barve in ne kristalizira. Plodovi so fižolu podobni usnjati stroki v katerih je do deset trdih semen. Cvetovi so užitni in jih lahko uporabljamo podobno kot bezgove. Najpogosteje ocvrte v testu ali za izdelavo sirupov.

Tudi zdravilni učinki

Čaj iz cvetov robinje je cenjen za lajšanje želodčnih težav in prebavnih motenj. Lajša tudi težave zaradi prehladnih obolenj, saj deluje protivnetno. Tudi med lajša težave z želodcem, hkrati pa  pomirja, blaži utrujenost in krepi spanec. 

Robinja s pokanjem opozarja rudarje

Ker robinja potrebuje veliko svetlobe pogosto raste na gozdnih obronkih in posekah. Občutljiva je na nizke temperature zato najbolje uspeva v vinorodnih predelih. Ker je privlačnega videza jo pogosto sadijo kot okrasno drevo v mestnih parkih. Tam se obnese tudi zato, ker dobro prenaša onesnažen zrak. Ponekod jo gojijo zaradi kakovostnega lesa, ki je trd, elastičen in trpežen. Uporablja se v kolarstvu, za ročaje različnega orodja, za železniške pragove, za gradnjo mostov, za kole v vinogradih. Nekoč so ga zelo cenili v rudniških jamah, ker začne les ob velikih obremenitvah pokati in tako opozarja na pretečo porušitev podpornikov.

(Visited 113 times, 3 visits today)
Close