Avtor IF; foto: shutterstock 4:14 pop ZANIMIVO

Poznate to strupeno rastlino s plodovi, ki se iz zelene obarvajo rdeče, nato pa črno?

Na pokončnem, do pol metra visokem steblu se razvijejo temno zeleni listi, jajčasti ali koničasti. Do centimeter veliki cvetovi so beli in podobni paradižnikovim, kar nakazuje, da pasje zelišče spada v družino razhudnikov. Rastlina je neprijetnega vonja.

Enoletna rastlina pasje zelišče (Solanum nigrum) je privlačna zaradi drobnih, do centimeter velikih plodov, ki so sprva zeleni in rdeči potem pa se obarvajo črno.

Nanje lahko pogosto naletimo na njivah in poljih. Pasje zelišče je zelo trdovratna rastlina in se je je težko znebiti, saj so semena sposobna kaliti tudi po več letih ležanja v zemlji.

Rastlina, še posebno pa nezreli plodovi – jagode, je v celoti strupena.

Strupeno zelišče

Pasje zelišče vsebuje solanin, ki povzroča povišano telesno temperaturo, bruhanje, drisko, oteženo dihanje, zaspanost, občutek strahu.

astrupitev z nezrelimi jagodami je lahko v skrajnem primeru tudi usodna, saj so znani smrtni primeri, predvsem med otroci, ki so pojedli večjo količino privlačnih jagod.

K sreči popolnoma dozorele jagode niso več strupene, še posebno, če jih prekuhamo.

A hkrati tudi zdravilna?

Kljub strupenosti, ki je odvisna od rastišča, so nekoč mlade rastline uporabljali za pripravo čaja za spomladansko čiščenje krvi. Ameriški domorodci so zel uporabljali kot protibolečinsko in pomirjevalno sredstvo. Uporabljajo jo tudi v homeopatiji kot blago pomirjevalo in za lajšanje bolezni osrednjega živčnega sistema, predvsem pri nenadzorovanih krčih in epilepsiji. 

(Visited 241 times, 19 visits today)
Close